Stadsloop Appingedam krijgt onverwacht toch nog glans

Atleten bij de start bij een eerdere editie van de Stadsloop Appingedam
Atleten bij de start bij een eerdere editie van de Stadsloop Appingedam © RTV Noord
Afrikaanse topatleten weten de weg naar de Stadsloop van Appingedam toch te vinden. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan twee Ethiopiërs aan de start met goede tijden achter hun naam. Daarnaast leggen ook lopers uit Tanzania en Marokko de tien kilometer af door de straten van Appingedam.
Het is voor de organisatie van de Stadsloop een meevaller. Vorige week werd er nog gesomberd over de kwaliteit van het deelnemersveld. Op dat moment had zich een handvol nationale atleten in geschreven. Door de komst van de Afrikanen krijgt het loopevenement toch nog glans. Zo door de jaren heen heeft het parcours snelle tijden opgeleverd.

Blikvanger

Huseyidin Mohammed Esa uit Ethiopie is de blikvanger. Hij noteerde een paar dagen geleden in Wierden een tijd van 28 minuten en 51 seconden op de tien kilometer. Ook op de halve marathon kan hij goed uit de voeten. Zijn landgenote Anchalem Haymanot is de favoriet bij de vrouwen. Ook zij won de Wiezoloop in Wierden.
De Nederlandse inbreng bij de mannen komt van Tom Hendrikse en Mohamed Ali. Hendrikse behaalde onlangs brons bij de Nederlandse kampioenschappen over tien kilometer. Bij de vrouwen mag een snelle tijd verwacht worden van Jacelyn Gruppen. Uit de regio hebben Jessica Oosterloo (Appelscha) en Lydia Doornbos (Appingedam) zich ingeschreven.

Corona laat sporen na

Twee jaar lang kon de Stadsloop door corona niet doorgaan. Veel vrijwilligers haakten daardoor af en ook het bestuur viel uiteen. Nieuwe bestuursleden zorgden voor positieve impulsen waardoor twee maanden geleden de inschrijving geopend kon worden. Er is wel fors gesneden in de begroting. De atleten krijgen geen startgeld en er wordt ook niet voorzien in de kosten voor verblijf en vervoer. Er is nog wel budget voor prijzengeld. De winnaar bij zowel de mannen als de vrouwen krijgt 500 euro overgemaakt.
Naast de wedstrijdloop over tien en vijf kilometer is er ondermeer de Bedrijvenloop, Recreantenloop en de Kidsrun. Het eerste onderdeel begint zaterdagmiddag om 16.15 uur. Om 18.30 uur klinkt het startschot voor de wedstrijdloop.