Onvrede over vertrek Oekraïense gezinnen uit Leens

De Oekraïense vlag
De Oekraïense vlag © ANP/Hollandse Hoogte/Persbureau Meter
Er heerst onvrede onder vijf organisaties en instellingen in Leens, die dinsdag hoorden dat de vijf Oekraïense huishoudens op 12 juli moeten verhuizen. De gezinnen waren vanuit zorginstelling Warfheem in het dorp onder gebracht.
De woningen in Leens waren een tijdelijke oplossing, maar er werd verwacht dat die periode verlengd zou kunnen worden of gebruikt zou worden om een permanentere oplossing in Leens te vinden.

Huis wordt gesloopt

De vijf Oekraïense huishoudens kwamen vanuit Warffum, waar alle vluchtelingen in april moesten vertrekken vanwege 'ongewenste confrontaties', aldus gemeente Het Hogeland. Zorginstelling Warfheem herkende zich totaal niet in dat beeld.
Zo kwamen een aantal gezinnen in Leens terecht, maar die moeten nu vervroegd vertrekken. Durkje Reker van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leens, maar ook buddy van Oekraïense gezinnen vertelt hoe dat ging: 'Toen de gezinnen hier kwamen, waren ze erg gestrest.'
'Maar we zien in de weken dat ze hier zijn, dat ze eindelijk een beetje ontspanning konden vinden. Mensen zijn begonnen met betaald of vrijwilligerswerk en kinderen begonnen langzaam te wennen aan school', vervolgt ze. En toen kwam dinsdag het bericht, dat de gezinnen per 12 juli moeten vertrekken. 'Ze moeten weg omdat het huis waar ze tijdelijk in zaten, vervroegd gesloopt wordt.'
De Protestante Gemeente Leens-Mensingeweer, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leens, Dorpsbelangen Leens, Samenwerkende Verenigingen Leens en Ondernemersvereniging Hogeland West willen dat er binnen het dorp wordt gezocht naar een plek voor de vluchtelingen en verzoeken de gemeente om het besluit te herzien.

Stress

De vluchtelingen moeten verhuizen naar Eenrum en een deel naar Ulrum. Volgens Reker ondergaan de vluchtelingen de verhuizing gedwee: 'Ze zijn al lang dankbaar dat ze hier überhaupt mogen zijn, dus ze zijn rustig in hun reactie. Maar als je ze spreekt en ze kent, zie je hoeveel stress het ze oplevert, bovenop de stress die er al is.'
De organisaties geven aan: 'Zo vertelde een moeder hoe de kinderen begonnen te huilen toen ze hoorden dat ze weer naar een andere plek zouden moeten gaan. Wanneer je moet vluchten uit je eigen land, veelal als incompleet gezin, dan heb je naast een bed, eten en een douche ook rust nodig. Daarnaast moeten ze de kans krijgen om iets op te bouwen op de tijdelijke plek waar ze zijn.'

Taxi in plaats van fiets

In het dorp heerst volgens de organisaties het gevoel dat een betere oplossing gevonden kan worden, waarbij de vluchtelingen niet hoeven te verhuizen. 'Maar kennelijk zijn er bij de gemeente Het Hogeland en woningstichting Wierden en Borgen belangen die groter zijn', schrijven de organisaties.
'Het heeft echt een impact op de mensen. Kinderen moeten straks met de taxi naar school in plaats van op de fiets. Werk kan niet doorgaan omdat ze weer op een andere plek zitten zonder vervoer', legt Reker uit.
'We zijn een prachtige ruime gemeente, die meer zou moeten kunnen bieden dan vluchtelingen verplaatsen van dorp naar dorp met alle gevolgen daarvan. Ze weer laten starten in een nieuw dorp is wat ons betreft niet eens iets wat overwogen had mogen worden', besluiten de organisaties, die oproepen om de beslissing te herzien.