Oplossing voor overvol Ter Apel dichterbij dan ooit: komende maanden duizenden extra plekken

Medio mei was het aanmeldcentrum zo vol dat mensen tijdelijk buiten moesten slapen
Medio mei was het aanmeldcentrum zo vol dat mensen tijdelijk buiten moesten slapen © Martijn Klungel/RTV Noord
Een oplossing waarbij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel voor een langere tijd wordt geholpen, lijkt er (in theorie) aan te komen. De veiligheidsregio's zijn vrijdagochtend akkoord gegaan met het plan van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD).
Wel stellen de veiligheidsregio's dat het Rijk zich ook aan de beloftes moet houden. De voorzitters van de veiligheidsregio's verwachten dat zij snel dertig extra ambtenaren per veiligheidsregio krijgen. Die extra ambtenaren moeten helpen bij het regelen van zaken rondom de asielopvang en plaatsing van statushouders.
Ook zijn er afspraken gemaakt over wie bijvoorbeeld medische zorg regelt en verwacht het Veiligheidsberaad dat het kabinet ervoor zorgt dat er in ieder geval één extra aanmeldcentrum bij komt.
Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Dit kun je niet blijven doen'

7.500 statushouders uit het asielsysteem

Het Veiligheidsberaad en het kabinet hebben nu afgesproken dat er de komende maanden zo'n 7.500 mensen met een verblijfsvergunning uit de asielzoekerscentra worden gehaald. Zij worden versneld gehuisvest in (tijdelijke) voorzieningen. De veiligheidsregio's worden verantwoordelijk voor het versnellen van die opgave.
Op dit moment wordt een derde van de asielopvang bezet gehouden door statushouders, zo'n 14.800 mensen die eigenlijk gehuisvest zouden moeten worden bij gemeentes.

Extra noodopvanglocaties

Ook komen er de komende maanden extra noodopvanglocaties bij. Afgesproken is dat de veiligheidsregio's 225 crisisplekken gaan regelen in plaats van de 150 crisisplekken volgens de huidige afspraak. Toch hebben een aantal veiligheidsregio's aangegeven de extra plekken niet te kunnen regelen.
Maar volgens de staatssecretaris heeft het 'overgrote deel' beloofd zich 'tot het maximale' in te spannen om te helpen. Daarnaast is het Rijk nog bezig met de realisatie van vier grote tijdelijke noodopvanglocaties waar in totaal zo'n 4.000 asielzoekers kunnen verblijven.
Tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Martin Drent/RTV Noord

Sinds oktober 2021 is Ter Apel overvol

Het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel is al zo'n acht maanden veelvuldig in het nieuws. Het zit daar overvol, omdat asielzoekers in Ter Apel niet doorgeplaatst kunnen worden. Andere asielzoekerscentra in het land zitten ook vol.
Medio mei was er helemaal geen plek meer voor asielzoekers, waardoor zij tijdelijk op een grasveld moesten slapen. Ruim een maand later plaatste het Rode Kruis tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel om vergelijkbare situaties te voorkomen.
Update: dit bericht is later aangevuld met een video van de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls