Vrijwilliger politie Noord-Nederland ontslagen na raadplegen politiesysteem voor privégebruik

Politievrijwilligers, ter illustratie
Politievrijwilligers, ter illustratie © ANP
Een vrijwilliger bij de politie Noord-Nederland is ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Tijdens disciplinair onderzoek werd volgens de politie onder meer vastgesteld dat de politiemedewerker meerdere keren voor privégebruik de politiesystemen heeft geraadpleegd.
Integriteit is de basis van goed politiewerk, stelt de politie zelf in een bericht.
'De samenleving mag verwachten dat wij zorgvuldig en adequaat handelen en daar verantwoordelijkheid voor nemen en transparant over zijn. Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Maar ook politiewerk is mensenwerk en mensen kunnen fouten maken. De politie is daar alert op, onderzoekt meldingen van ernstig plichtsverzuim zorgvuldig en straft waar het moet.'
Wat is een politievrijwilliger?
Vrijwilligers kunnen bij de politie aan de slag, maar moeten wel 'gewoon' solliciteren op een vacature. 'Deze selectieprocedure is hetzelfde als die van beroepscollega's', legt de politie uit. Bij de politie kun je in verschillende 'rollen' als vrijwilliger aan de slag. 'Bijvoorbeeld op straat in uniform met politietaken of als opsporingsambtenaar op het gebied van digitale opsporing of finance. Een administratieve of adviserende rol in de ondersteuning is ook mogelijk. Zo werken er docenten, verpleegkundigen, ICT-managers, ondernemers en studenten als vrijwilliger bij de politie.'
De politie wil verder niet ingaan op personalia van de ontslagen vrijwilliger. Ook niet welke functie deze vrijwilliger bij de politie vervulde.

Meerdere ontslagen

Het is de vierde keer dit jaar dat een medewerker van de politie Noord-Nederland is ontslagen. Eind februari en half maart gebeurde dat na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In april is een medewerker ontslagen omdat hij onder andere verdovende middelen gebruikte.