Bouw Werelderfgoedcentrum Lauwersoog wordt 17,4 miljoen euro duurder

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Een tegenvaller voor de initiatiefnemers van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. De bouw valt 17,4 miljoen euro duurder uit.
De stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) rekende erop dat het project 26,3 miljoen euro zou kosten. Na de aanbesteding blijkt dat in totaal 43,7 miljoen euro te zijn.

Stijgende bouwkosten

'Het was erg teleurstellend toen we het hoorden', zegt WEC-directeur Niek Kuizenga. Zulke kosten had hij niet verwacht: 'We hadden behoorlijk goed ons huiswerk gedaan. Het hele plan is door externe deskundigen doorgerekend. Dan ga je ervan uit dat het lukt.'
Het gebouw is fors duurder geworden door de gestegen bouwkosten, hogere brandstofkosten en de coronapandemie. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne komen daar nog eens bij.

Extra subsidies en lening

Het tekort wil de stichting oplossen met extra bijdrages van het Waddenfonds (5 miljoen euro) en de provincie Groningen (2,8 miljoen euro). De gemeente Het Hogeland staat borg voor een lening van 9 miljoen euro.
Provinciale Staten moet zich nog buigen over de extra bijdrage. Het Waddenfonds neemt voor 1 juli een besluit. Het komt niet vaak voor, maar organisaties kunnen extra geld vragen bij het fonds als er essentiële veranderingen zijn. Als de provincie en het Waddenfonds akkoord gaan, is de extra financiering voor het gebouw rond.

'Versoberen met behoud van uitstraling'

Kuizenga gaat ook kijken waar hij de kosten kan drukken. 'We zijn in overleg met de architect en de beoogde aannemer, Dijkstra Draisma, waar we het plan dusdanig kunnen versoberen. Dat moet uiteraard wel met behoud van uitstraling.'

Zeehonden en Waddenzee

Het Werelderfgoedcentrum wordt een houten gebouw in de haven van Lauwersoog, ontworpen door de Deense architect Dorte Mandrup. Bezoekers kunnen informatie krijgen over de Waddenzee, door Unesco bestempeld als Werelderfgoed.
In het pand komt het Zeehondencentrum van Pieterburen. Ook komen er een expositieruimten, onderzoeks- en vergaderruimten, horeca en een winkel. Het centrum moet 120.000 bezoekers per jaar trekken.
Naar verwachting zal het Werelderfgoedcentrum in het voorjaar van 2025 open gaan.