'Intens mooi als je Guns N' Roses live ziet spelen'

Slash vertoont zijn gitaarkunsten
Slash vertoont zijn gitaarkunsten © Erik Hogeboom/RTV Noord
Donderdagavond speelde Guns N' Roses voor een goed gevuld Stadspark. Op de eerste tropische dag van het jaar in Groningen werden naar schatting 50.000 mensen getrakteerd op gitaarsolo's, covernummers en vele hits van de Amerikaanse band. We blikken terug op een bijzondere dag voor hardrockliefhebbers.
Ondanks de warmte staat de drafbaan donderdagavond vol muziekliefhebbers. Er komen ruim 50.000 mensen, jong en oud, naar het Stadspark voor het derde concert binnen een week.
De menigte in het Stadspark tijdens het concert van Guns N' Roses
De menigte in het Stadspark tijdens het concert van Guns N' Roses © Erik Hogeboom/RTV Noord

'Ze zijn nu dichtbij, dan grijp je die kans'

'De mannen wilden eigenlijk eerst heen, en toen gingen wij ook maar', vertelt Petra Louis uit Winschoten. Samen met haar vriendinnen zit ze op het gras te wachten tot hun mannen terugkomen met drankjes. Twee weken geleden hadden ze nog kaarten gekocht. 'Ik ben wel benieuwd of de bandleden een beetje veranderd zijn.' In de jaren 90 was Louis een echte Guns N' Roses-fan. 'Ze zijn nu dichtbij, dan grijp je die kans.'
November Rain, dat vind ik wel een bizar mooi nummer
Bob Rusthoven
Nieuwsgierigheid naar het optreden van Guns N' Roses heerst er eveneens op de drafbaan. De band heeft in de jaren 80 en 90 veel muziek uitgebracht. Zo kennen velen nog hun grootste hits. 'November Rain, dat vind ik wel een bizar mooi nummer', vertelt Bob Rusthoven uit Groningen. Rusthoven is samen met zijn kameraad Erik Bols in het Stadspark om een dagje te genieten van de band. 'Wij komen hier voor de gezelligheid, en een biertje', vertelt Bols.

Guns N' Roses, waar alles op gebouwd is

'Guns N' Roses is wel echt één van de hardrockbands waar alles op gebouwd is', zegt Klaas-Jan Oosterveld uit Veendam. Met zijn zonnebril op staat hij in het midden van het publiek en wacht hij samen met zijn vrienden tot het optreden begint. 'Ik kwam niet specifiek naar het Stadspark voor Guns N' Roses, maar wel voor het festival.'
Dit is mijn vierde keer Guns N' Roses. Dit wordt een topfeestje, dat weten we nu al
Josry Lanting
Josry Lanting uit Zeewolde komt daarentegen wel speciaal voor Guns N' Roses. 'Super veel zin in!' Hij draagt een shirtje van de band, en het enthousiasme is te proeven uit zijn reactie. 'Dit is mijn vierde keer Guns N' Roses. Dit wordt een topfeestje, dat weten we nu al', vertelt hij trots.

De warmte

Eén ding is duidelijk: het is warm. 'Super lekker weer! Altijd met Guns N' Roses', vertelt Lineke Boesveld. De warmte houdt het feestje niet tegen. Boesveld en haar vrienden zijn razend enthousiast. 'We staan nog even te wachten, whoop whoop zin in!'

Jungle

Plots begint het optreden en alles gaat in een stroomversnelling. De bandleden komen op en barsten los met het nummer It's So Easy. Hierna volgt een headbangende menigte tijdens elke toon van de muziek van de Amerikaanse band. Welcome to the Jungle speelt de band hierna, en een jungle is het zeker, donderdagavond in het Stadspark.
Mensen springen en zingen mee met de muziek van de band. 'Wat hebben ze die Slash (leadgitarist, red.) wel niet gegeven?', roept Niels Bronda uit Groningen. Als grote rockfan en zelf ook gitaarspeler, volgt hij het gitaarspel van rocklegende Slash, die na twee uur nog steeds non-stop de ene gitaarsolo na de andere eruit knalt.
Het publiek geniet van de hits van vroeger en de kwaliteit van de Amerikaanse band. Als Axl Rose, de leadzanger van de band, weer op het podium tevoorschijn komt met zijn zesde kostuumwisseling, komt het optreden tot zijn einde.

De reacties na afloop

'De band is een topband, maar de stem van Axl neemt toch wel een beetje af', vindt Jan Rouw uit Ter Apel. Voor hem is dit de vierde keer dat hij Guns N' Roses zag, maar het is de eerste keer in Groningen. 'Instrumentaal staat het gewoon als een huis. Die Slash speelt drieënhalfuur, zonder pauze!'

Dichtbij huis

Bij het verlaten van het festivalterrein is iedereen nog steeds laaiend enthousiast over het optreden van de Amerikaanse band. 'Je luistert hier nooit naar, maar als je ze dan live ziet... Dat is wel intens mooi', vertelt Lisa uit Ter Apel. Haar vriendin Gerike is het daarmee eens. 'Wij vonden het wel echt heel mooi!'
De stroom van fans die al zingend naar de uitgang lopen onderstreept dit gevoel. 'Als Guns N' Roses binnen een straal van vijftig kilometer komt, dan moet je daar gewoon naartoe', concludeert Marjolein Bruins uit Klazienaveen.