Stadjer ergerde zich aan te harde muziek en stak met zwaard in op Damian

De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet
De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet © RTV Noord\Steven Radersma
De 21-jarige man uit Groningen die zijn leeftijdsgenoot Damian Eggens met een zwaard om het leven bracht, was op dat moment getriggerd door te harde muziek. Damian was die avond van 20 november bij hem op bezoek en weigerde de muziek zachter te zetten. De 21-jarige Stadjer pakte zijn zwaard, dat hij in zijn bed verborg en stak op zijn gast in.
Een buurtbewoner belde de politie, omdat hij een man in bebloede kleding voor zijn deur zag lopen. Ook zag de buurtbewoner een zwaard in de hand van de 21-jarige Stadjer.

Zwaargewond

Het was de verdachte die knielde en zijn handen in zijn nek legde, toen de politie op hem afkwam. Zijn zwaard lag een eindje verderop. De agenten troffen in de woning van de verdachte de zwaargewonde Damian aan. Het ambulancepersoneel reanimeerde het slachtoffer, dat even later alsnog overleed.

Moeilijk te volgen

Met horten en stoten vertelt de Stadjer vrijdagochtend wat er die avond in zijn woning gebeurde. De man is moeilijk te volgen. Hij kende het slachtoffer al zo’n vijf jaar; ze waren vrienden. Hij had die avond voor Damian gekookt. Beiden bekeken op het station graffiti en in de woning van de verdachte werd nog een jointje gerookt. De sfeer sloeg om doordat de verdachte zich ergerde aan de muziek.

Als een beest

'Je hebt jouw beste vriend afgeslacht als een beest', zei de moeder van Damian tijdens de slachtofferverklaring. Haar zoon had 26 steekwonden, waarvan er drie dodelijk waren.
Enkele nabestaanden verlieten tijdens de zitting de publieke tribune. Ze konden het niet langer aanhoren wat er met Damian was gebeurd. 'Ik zal wat er is gebeurd, elke seconde van de dag met mij meedragen', zei de verdachte hierop.

Eis volgt

De rechtbank behandelt vrijdag ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, waaronder het rapport van het Pieter Baan Centrum. Later op de dag komt de officier van justitie met een eis. Ook komt de verdediging met een reactie op de eis.