Deze dag: FC Groningen mag nog even verder

Het elftal van de FC dat streed voor promotie
Het elftal van de FC dat streed voor promotie © Fotograaf onbekend
Op de publieke tribune van de Groningse raadszaal kijken spelers als Hugo Hovenkamp, Peter Eimers en Henk Oosterwold tot ver na middernacht toe. Het loopt goed af voor de club. Verslaggever Harry Hesseling begint in het Nieuwsblad van het Noorden zijn verslag over deze dag, 25 juni 1974, met de veelzeggende zin: ‘Het benarde bestaan van FC Groningen is weer met één jaar gerekt’.
Van de 35 raadsleden stemmen er 22 vóór het reddingsplan, 13 zijn tegen, waaronder de voltallige PvdA-fractie. De CPN, met twee wethouders vertegenwoordigd in het college, is de grootste voorstander van de steunoperatie. CPN-wethouder Van Zanten dreigt de week voor het debat zelfs met aftreden, als de politiek de club niet steunt.
Zo ver komt het dus niet, al houdt wethouder van financiën Barmentloo (PvdA) houdt nog wel een slag om de arm: het provinciebestuur moet de door de reddingsactie van stad gewijzigde begroting eerst nog goedkeuren. Het komt er op neer dat de gemeente, naast de al toegezegde subsidie van 220.000 gulden, het geraamde exploitatietekort voor het komende seizoen, geschat op 175.000 gulden, voor haar rekening neemt.
Speler Peter Eimers merkt na afloop op: ‘We weten nu tenminste wat ons te doen staat: in één jaar terug naar de eredivisie. Anders is het definitief gebeurd’. Een wonderlijk wisselvallig seizoen volgt, waarin alleen FC Volendam er in slaagt om in het Oosterpark een wedstrijd te winnen. Maar buitenshuis worden veel punten verspeeld. Van de 36 competitiewedstrijden gaan er negen verloren.
Het komt aan op de laatste speelronde. NEC uit Nijmegen, koploper op basis van het doelsaldo, komt niet verder dan 1-1 tegen FC Volendam. FC Groningen krijgt kansen genoeg uit tegen Sportclub Amersfoort, maar het blijft 0-0. NEC is kampioen en voor Groningen rest nog één kans: de nacompetitie.
Terug naar deze dag, 25 juni 1974. Dat FC Groningen steun krijgt van de politiek is lang onzeker. Woordvoerder Postma van de PvdA, grootste partij in de gemeenteraad, ziet geen heil in de extra bijdrage voor de club, ‘want dat betekent alleen maar een verlenging van de lijdensweg.’ Een raadmeerderheid oordeelt anders en steunt de club.
Een club die pas veel later uitgroeit tot een voetbalbolwerk. Want in het Oosterpark komen ook bij de laatste spannende thuiswedstrijden, nooit meer dan 8000 toeschouwers kijken. De nacompetitie begint goed, met een 1-0 overwinning op Eindhoven. Doelpuntenmaker is Ab Gritter, die er ook al twintig had gemaakt in de competitie.
Daarna wint datzelfde Eindhoven vijf wedstrijden op rij, terwijl Groningen steken laat vallen. Weg promotie. Het grote talent Hugo Hovenkamp vertrekt naar AZ’67. De gemeente laat de club in de jaren daarna niet vallen, zoals Peter Eimers en anderen vreesden op deze dag, 25 juni 1974.
Pas in 1980 is er de terugkeer naar de eredivisie. En zijn de magere jaren voorlopig voorbij.