OM eist tbs met dwangverpleging voor doodslag op Damian Eggens

Het gebied rond de woning aan de Damsport was afgezet
Het gebied rond de woning aan de Damsport was afgezet © RTV Noord
Voor doodslag op Damian Eggens is tegen een 21-jarige man uit Groningen tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de officier van justitie verkeert de man in een 'psychotische toestand met paranoïde realiteitsbeleving'. Hij werd hierdoor ook beïnvloed toen hij op 20 november met een zwaard meerdere keren op Eggens instak. De daad kan hem daarom niet worden aangerekend.
Het Openbaar Ministerie (OM) neemt hiermee het advies over van onderzoekers van het Pieter Baan Centrum. De man heeft geen ziektebesef. De kans op herhaling is erg groot, wanneer hij onbehandeld terugkeert in de samenleving. De officier van justitie vindt moord niet bewezen, omdat er meer aanknopingspunten zijn voor het handelen in een opwelling.

'Begluurd'

De man schafte een week voor het incident een zwaard aan, omdat hij meende dat hij in zijn woning werd begluurd door een groep mensen, waarmee hij een conflict had. Door de stoornis groeide dit wantrouwen en speelde die avond ook op toen zijn vriend Damian bij hem op bezoek kwam.
De Stadjer was er meer en meer van overtuigd dat Damian een connectie had met dat groepje, dat hem steeds begluurde. Dit haalde hij uit filmpjes die Damian aan hem liet zien en de muziek die hij hoorde. De angst zwol op en de verdachte zei dat er iets in hem ‘knapte’. Hij pakte zijn zwaard uit de slaapkamer, bood Damian zijn excuses aan en stak op hem in.

Psychotische toestand

Vervolgens liep de verdachte meerdere keren naar buiten en weer naar binnen. Hij zag zijn zwaargewonde vriend en wilde hem uit zijn lijden verlossen. De man stak opnieuw met zijn zwaard in op de gewonde man. Doordat de man voortdurend in een psychotische toestand verkeerde was het voor hem niet mogelijk om hiermee te stoppen.
Door een telefoontje van een buurtgenoot met de politie, kwam een einde aan het geweld. Agenten troffen de verdachte buiten aan. Hij had zijn zwaard van zich afgegooid. Binnen lag het zwaargewonde slachtoffer. Hulpverleners probeerden hem nog te reanimeren, maar de man overleed alsnog door bloedverlies. Hij had 26 steekwonden en tientallen snijwonden.

Stadjer wil staan voor zijn daad

Volgens de advocate van de Stadjer kan de man zich niet vinden in de conclusies van de deskundigen. Hij vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de daad hem volledig moet worden aangerekend. Haaks staat hierop dat de man zich niet verzet tegen een tbs met dwangverpleging. Ook wil hij alle schadebedragen vergoeden aan de nabestaanden. In zijn laatste woord bood hij aan de familie van het slachtoffer zijn excuses aan.
De uitspraak volgt op 8 juli.