Man schuldig aan hulp zelfdoding vrouw, maar hoeft cel niet in

Een wetboek
Een wetboek © Jos Schuurman
Een 45-jarige man van Ameland is door de rechtbank schuldig bevonden aan het opzettelijk helpen bij de zelfdoding van een vrouw (33) uit Middelstum. De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Hij hoeft de cel dus niet in, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wel wilde.
Tegen de man was twaalf maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk geëist.
Op 23 augustus 2020 werd het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen in haar woning in Middelstum. Agenten vonden de vrouw in haar appartement. In de ruimte lagen een afscheidsbrief en cadeautjes voor vrienden. De vrouw had een zak over haar hoofd, met daaraan een slang die verbonden was met een stikstoftank.

'Te snel meegegaan in doodswens'

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte opzettelijk heeft geholpen bij haar zelfdoding door haar de gasfles met stikstof, een (bijbehorende) luchtslang en een plastic zak te verstrekken. Volgens de rechter heeft de man op die manier de grens voor de vrouw om een einde aan haar leven te maken verlaagd. 'Terwijl het niet aan hem was om die grens te verlagen. Hij is te snel en te makkelijk meegegaan in haar doodswens.'
De rechter concludeert ook dat de verdachte meerdere keren loog over zijn rol bij de zelfdoding. 'Dit getuigt van een berekenende houding', aldus de rechter.

Andere manier van zelfmoord voorkomen

Anders dan de eis van de officier van justitie, legt de rechtbank de man geen (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Volgens de rechter heeft de man 'de overtuiging gehad dat hij in morele zin juist heeft gehandeld'. 'Hij heeft willen voorkomen dat de vrouw op een andere en wellicht meer schadelijke wijze een einde zou maken aan haar leven.'