Guns N' Roses kreeg hulp van dieselaggregaat, terwijl gemeente groen aggregaat beloofde

Guns N' Roses in het Stadspark
Guns N' Roses in het Stadspark © Erik Hogeboom/RTV Noord
De voormalige drafbaan in het Stadspark wordt volgens de gemeente Groningen het groenste evenemententerrein van ons land, maar zover is het voorlopig nog niet. Dat het wat later groen zou worden dan voorzien was al bekend, maar het gebruik van dieselaggregaten was al langer uit den boze. Inmiddels blijkt dat bij het concert van Guns N’ Roses donderdag wel degelijk gebruik is gemaakt van zo'n aggregaat.
De in het Stadspark aanwezige medewerkers van concertorganisator Mojo willen geen uitspraken doen over de aanwezigheid van het apparaat achter het hoofdpodium, maar navraag wijst uit dat er in elk geval één dieselgenerator aanwezig was.
Dat is opmerkelijk, omdat oud-wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) eerder de belofte deed dat er voor die apparaten geen plek meer was. 'Er komen geen dieselaggregaten om de stroom te leveren', zei ze aan het begin van dit jaar, toen bleek dat de vaste aansluitpunten voor onder meer groene stroom nog niet gereed zouden zijn voor het festivalseizoen. 'Er komen schone, groene aggregaten. Daar zorgen we natuurlijk voor', zei ze. Inmiddels blijkt dat daar dus niet voor gezorgd is.
Het dieselaggregaat
Het dieselaggregaat © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeente laat weten dat je bij dergelijke evenementen te maken hebt met meerdere partijen en dat die partijen ook hun eigen zaken regelen. Zoals dus bijvoorbeeld de inhuur van stroomgeneratoren. De ambitie om het groenste evenemententerrein te worden staat nog altijd als een paal boven water, maar zoiets kan niet in een paar maanden tijd gerealiseerd worden, aldus de gemeente.

Rijplaten

De ombouw van drafbaan naar evenemententerrein was een slepende politieke discussie. Zo werd er onder meer veelvuldig gesproken over het gebruik van rijplaten. De gemeente liet destijds weten dat ze vanuit het oogpunt van kostenbesparing en veiligheid van die rijplaten af wilde. Die rijplaten werden onder meer gebruikt om de drafbaan af te dekken. De drafbaan behoort inmiddels tot het verleden en is ingeruild voor een geasfalteerde laag. Toch lagen er nog op meerdere plekken rijplaten, zowel voor als achter het podium.
De rijplaten in het Stadspark
De rijplaten in het Stadspark © Robert Pastoor/RTV Noord
Tijdens het debat over de aanpak van het Stadspark zei wethouder Chakor dat ze verwacht dat in de toekomst de rijplaten niet meer gebruikt zullen worden: 'Op het moment dat wij volledig gaan verharden, dan zullen wij inderdaad geen rijplaten nodig hebben, zou ik bijna kunnen zeggen', antwoorde ze destijds op vragen van voormalig CDA-raadslid René Bolle. Die wilde weten of de gemeente volledig afscheid zou nemen van de platen.
Inmiddels laat de gemeente weten dat de rijplaten nooit helemaal zullen verdwijnen, maar dat er wel minder nodig zullen zijn. Het terrein zal namelijk nog op meerdere plekken verhard worden en dan zullen er minder platen nodig zijn.