Cardioloog en Harener onderzoeker Wiek van Gilst koninklijk onderscheiden

Hoofd Experimentele Cardiologie Wiek van Gilst van het UMCG
Hoofd Experimentele Cardiologie Wiek van Gilst van het UMCG © Hartstichting
Hoofd Experimentele Cardiologie Wiek van Gilst van het UMCG is vrijdag koninklijk onderscheiden. Hij kreeg het lintje vanwege zijn jarenlange onderzoek naar veelvoorkomende hart- en vaatziekten.
Ook ontving de Harenaar een naar hem vernoemde samenwerkingsprijs. Van Gilst kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Eerenberg van Utrecht.

Werkzaamheden

Als onderzoeker en hoofd van de afdeling Experimentele Cardiologie in Groningen heeft Van Gilst diverse experimentele en klinische onderzoeken gedaan, in het bijzonder naar ACE-remmers. Deze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij het behandelen van hoge bloeddruk en hartfalen.
Toch blijft de Harenaar bescheiden. 'Een nieuw medicijn beschikbaar maken voor mensen, dan heb je wat bereikt. Mijn werk was daar maar een kleine schakel in', zei hij onlangs in een interview met de Hartstichting. 'Ik denk dat ik het meest trots ben op de promovendi die ik heb afgeleverd.'
Hij mag tot de top van de wereld worden gerekend
Hans Snijders, directeur van de Hartstichting over Van Gilst
Van Gilst zich was lange tijd directeur van het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland. Daarna werkte hij vanaf 2013 als wetenschappelijk adviseur voor de Hartstichting. Als voorzitter van de begeleidingscommissie heeft hij daar gewerkt aan een landelijke en later ook Europese onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten. Van Gilst was de laatste jaren actief als directeur van de Dutch CardioVascular Alliance, een samenwerkingsverband van Nederlandse cardiologen, dat hij zelf had opgericht.

Top van de wereld

Hartstichting-directeur Hans Snijder is vol lof over de Groningse professor: 'Hij heeft samenwerking binnen het cardiovasculaire onderzoek, tussen universiteiten én tussen allerlei disciplines, naar een hoger niveau getild. Nederlands onderzoek en zorg op dit gebied mogen tot de top van de wereld gerekend worden.'