Staking buschauffeurs: 'Hou reisplanner in de gaten, TT-bussen rijden wel' (update)

Het Hoofdstation in Groningen zaterdagmorgen
Het Hoofdstation in Groningen zaterdagmorgen © Martijn Klungel/RTV Noord
Een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer heeft zaterdagmorgen het werk neergelegd. Qbuzz adviseert reizigers om de reisplanner goed in de gaten te houden.
Volgens Qbuzz-directeur Michel van der Mark worden reizigers van en naar de TT 'niet of nauwelijks' geraakt door de staking.

Onduidelijkheid

De estafettestaking was aangekondigd op vier van de twaalf vestigingen van Qbuzz in onze provincie, Almere en Waalwijk. 'Op die vier vestigingen heeft zo'n veertig procent van het personeel het werk neergelegd', zegt Van der Mark.
Henk Rozema van vakbond FNV ontkent dit. Hij staat bij het busdepot aan de Peizerweg in Stad, waar tientallen chauffeurs zich hebben verzameld bij een stand van de FNV. ‘Van de zestig chauffeurs die zich hier vanmorgen moesten melden, hebben vijftig zich laten inschrijven als staker.’ Hij denkt dat Qbuzz de situatie wat rooskleuriger wil voorstellen dan die is. ‘De man die voor ons de inschrijving regelt, heeft het juiste aantal stakers’, zegt Rozema.
Een spandoek bij de FNV-stand aan de Peizerweg in Stad
Een spandoek bij de FNV-stand aan de Peizerweg in Stad © Martijn Klungel/RTV Noord
De hele tak is niet meer aantrekkelijk om in te werken
Henk Rozema van vakbond FNV

Frustratie

Bij de FNV-stand aan de Peizerweg hangt een groot spandoek met de tekst: ‘Gefeliciteerd OR en Qbuzz met het volledig buitenspel zetten van medewerkers!’ Rozema: 'Dit doek is geen actie van de FNV. Het is vanmorgen opgehangen door het personeel, uit frustratie.’
‘Die frustratie zit ‘m erin dat we geen fatsoenlijke loonsverhoging krijgen', vervolgt Rozema. 'Bovendien is de werkdruk bij ons gigantisch hoog. De hele tak is niet meer aantrekkelijk om in te werken. Jongeren kunnen kiezen waar ze willen werken en kiezen voor een heel andere baan. Ze willen graag in het weekend thuis zijn en ’s avonds niet werken. Dit geld kunnen ze ook ergens anders verdienen.’
De chauffeurs voelen zich ook niet gewaardeerd. ‘Als je in coronatijd gewoon doorrijdt, zorgpersoneel naar het werk brengt, mensen naar de teststraat rijdt, en dan beloond wordt met een nulprocent-cao en een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, dan spreekt daar geen waardering uit.'

Meer stakingen op komst

FNV is van plan om door te gaan met de estafettestaking. Vakbond CNV is inmiddels afgehaakt. Die bond stemde vorige maand in met de nieuwe cao voor zo'n 13.000 werknemers in het stads- en streekvervoer. Daarin is een ouderenregeling en een loonsverhoging van 2,8 procent (per 1 juli) opgenomen. FNV vindt die bedongen loonsverhoging te mager.
Dit bericht is aangevuld met uitspraken van Henk Rozema van vakbond FNV.