Bewoners Zonneflat Hoogezand zijn bouwlift voor balkon helemaal zat

Een van de drie bouwliften bij de Zonneflat in Hoogezand
Een van de drie bouwliften bij de Zonneflat in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord
Bewoners van de Zonneflat in Hoogezand zijn helemaal klaar met de renovatiewerkzaamheden aan hun flat. Vooral de mensen met een bouwlift voor hun balkon ondervinden veel hinder van de werkzaamheden.
Jan en Nettie Mulder wonen op de tweede verdieping van de flat. Sinds eind oktober staat er een bouwlift voor hun balkon. In eerste instantie zou die er maar een tijdje staan, maar inmiddels zijn er acht maanden verstreken.
'Je kunt hier doordeweeks niet zitten want dan lopen hier allemaal bouwvakkers. Het is een en al lawaai. Ze beginnen 's ochtends om half acht en gaan door tot een uur of vier', zegt Jan Mulder.

'Word er kotsmisselijk van'

Iets verder op de galerij woont Henk de Groot. Hij heeft minder last van het geluid, maar hij vindt de werkzaamheden wel veel te lang duren. 'Eerst zouden ze voor de zomer klaar zijn, maar nu duurt het weer langer. Ik word er kotsmisselijk van', zegt De Groot.
Het is elke keer weer een grote rotzooi en wie maakt dat dan schoon?
Jan Mulder - flatbewoner
In de flat wonen veel oudere mensen. Ook voor hen is het behelpen. 'Het is elke keer weer een grote rotzooi en wie maakt dat dan schoon? Veel bewoners doen normaal gesproken een middagslaapje, maar dat kan je met deze herrie wel vergeten', zegt Jan Mulder.
Jan en Nettie Mulder op hun balkon op de tweede verdieping
Jan en Nettie Mulder op hun balkon op de tweede verdieping © Jeroen Willems/RTV Noord

Werkzaamheden duren nog maanden

Woningcorporatie Woonzorg begon op 1 november met de verduurzamingswerkzaamheden. Er worden zonnepanelen geplaatst en de woningen krijgen betere beglazing. Ook worden de woningen geschikt gemaakt voor elektrisch koken en krijgen de ventilatiesystemen een opknapbeurt.
Het werk zou aanvankelijk begin juli worden afgerond, maar onlangs is besloten om de balkons en galerijvloeren te voorzien van een nieuwe beschermlaag. Hierdoor verwacht Woonzorg de werkzaamheden pas tegen het eind van het jaar af te ronden.
Wij kijken of de huurders gecompenseerd kunnen worden
Woordvoerder van Woonzorg
'Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor de huurders van 36 woningen extra vervelend is omdat de bouwlift voor hun balkon staat. Daarom kijken wij of en in hoeverre deze huurders nadat de bouwliften weg zijn, hiervoor gecompenseerd kunnen worden', laat een woordvoerder weten.

'We worden aan het lijntje gehouden'

Bewoners zijn niet verbaasd door de mededeling. Steeds weer krijgen ze te horen dat de werkzaamheden langer gaan duren.
'Deze week kregen we een brief. Waarschijnlijk omdat RTV Noord vragen heeft gesteld. Tot die tijd werden we steeds aan het lijntje gehouden. Ik ben het echt zat. Wij gaan kijken of we ergens anders een woning kunnen krijgen', zegt Nettie Mulder.

Gasvrij Gorecht

De Zonneflat staat in de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand die in 2024 helemaal gasvrij moet zijn. De verduurzamingswerkzaamheden in de Zonneflat en het gasvrij maken van de wijk Gorecht-Noord (Gasvrij Gorecht) zijn afzonderlijke projecten, maar er wordt wel samengewerkt.