Ruim 700 wandelaars stappen dit weekend door Westerwolde: 'Even je hoofd leegmaken'

De vriendinnen Gea en Truus lopen zaterdagavond door Westerwolde
De vriendinnen Gea en Truus lopen zaterdagavond door Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
Honderden wandelaars lopen zaterdagavond door Smeerling en omgeving tijdens de editie van het Westerwolde Wandelweekend. Ruim 700 mensen hebben zich aangemeld voor het evenement op zaterdag en zondag.
Het evenement begint zaterdagavond, wanneer de grootste groep van start gaat. Ongeveer 500 wandelaars lopen een tien kilometer lange route rondom Smeerling. Onderweg maken ze van alles mee: muziek van Josien Bakker, het proeven van pannenkoeken gemaakt van lokale ingrediënten en een mini-theatervoorstelling.

'Westerwolde heeft iets weg van een Drents landschap'

De vriendinnen Gea Buursema en Truus Poutsma uit Marum en Kolham, lopen zaterdagavond ook mee. Voor het eerst: 'Ik ben nog nooit in deze omgeving geweest, dus vandaar dat we een keer deze kant op gaan', vertelt Gea.
Na de eerste kilometers geeft Gea toe: 'Ik vind het hier heel mooi. Het heeft hier wel iets weg van een Drents landschap'. De twee vriendinnen lopen vaker een rondje. 'Het is vooral gezellig', vertelt Truus. 'Even je hoofd leegmaken', vult Gea aan.
Een groep wandelaars loopt richting de Ruiten Aa
Een groep wandelaars loopt richting de Ruiten Aa © Martijn Klungel/RTV Noord

Landschap in Westerwolde 'heel divers'

En dat kan goed in Westerwolde, weet vrijwilliger Ine Bles die zaterdagavond honderden toegangsbandjes heeft uitgedeeld. 'Wandelen in Westerwolde is rustgevend. Het is een prachtige omgeving waar je de natuur kunt beleven. Bovendien is het landschap hier heel divers'.
Voor vrijwilliger Marten Fokkens was de jubileumeditie overigens extra bijzonder. Uit handen van burgemeester Jaap Velema krijgt hij zaterdag een Koninklijke onderscheiding. Volgens de burgemeester is Fokkens een 'onmisbaar rader in het geheel'. Sinds 2006 zet hij zich in voor Stichting Wandelen in Westerwolde.
Burgemeester Jaap Velema deelt het lintje uit aan vrijwilliger Marten Fokkens
Burgemeester Jaap Velema deelt het lintje uit aan vrijwilliger Marten Fokkens © Martijn Klungel/RTV Noord
Organisator Willeke Bergman is tevreden over het aantal wandelaars dat zaterdagavond deelneemt. 'De laatste weken is de kaartverkoop heel hard gegaan', vertelt ze. De afgelopen twee jaren kon het evenement niet doorgaan vanwege corona. 'We zijn daarom extra enthousiast', vertelt de organisator met een glimlach op haar gezicht.
Organisator Willeke Bergman langs de route
Organisator Willeke Bergman langs de route © Martijn Klungel/RTV Noord
Zondag wordt er ook nog druk gewandeld. Wandelaars lopen dan 12, 25 of 40 kilometer door het Westerwoldse landschap.
Over een jaar zal er ook weer een editie zijn en de bedoeling is dat de routes dan zullen starten bij de polderputten in Ter Apel.