Donar-icoon Thomas Koenis stopt met basketballen

Koenis scoort
Koenis scoort © JK Beeld
Thomas Koenis (32) stopt als professioneel basketballer. De 2.10 meter lange center speelde negen seizoenen voor Donar en was daarin zeer succesvol. Belangrijkste reden om ermee op te houden is dat hij meer tijd wil besteden aan zijn gezin.
Koenis licht zijn keuze toe op Donar TV: 'Het was geen makkelijke beslissing. Eigenlijk was ik er vorig zomer al mee bezig. Toen stond al grotendeels vast dat ik zou gaan stoppen. Belangrijkste reden is het gezinsleven. Mijn zoontje gaat hier (in Den Helder, red.) naar de peuterschool, dus we moeten grotendeels hier in Den Helder zijn. Of je moet beslissen om nog voor een paar jaar te gaan verhuizen, maar dat vonden we iets te ingrijpend en we willen hier uiteindelijk blijven. Als topsporter moet je vaak egoïstische keuzes maken, waarbij de carrière eigenlijk altijd op één staat. Maar goed, als je een kind krijgt, dan verschuiven de prioriteiten', aldus Koenis.

Twee keer kampioen in negen jaar

Koenis begon zijn carrière bij Den Helder. Daarna speelde hij twee seizoenen voor Bergen op Zoom. Hij kwam in 2011 naar Donar en speelde vervolgens negen seizoenen in Groningen, met een onderbreking van twee jaar (2015-2017) toen hij voor ZZ Leiden uitkwam. In de periode bij Donar pakte hij twee keer de landstitel (2014 en 2018) en won hij vier keer de nationale beker (2014, 2015, 2018 en 2022). Ook pakte hij in 2014 en 2018 de Supercup met Donar. In zijn laatste seizoenen was hij tevens aanvoerder van de Groningse basketbaltrots.