Buschauffeurs Ter Apel tevreden over genomen maatregelen door staatssecretaris

Staatssecretaris in gesprek met medewerkers op het station in Emmen
Staatssecretaris in gesprek met medewerkers op het station in Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
Buschauffeurs van lijn 73 tussen Ter Apel en Emmen zijn blij met de extra maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen om overlast terug te dringen.
Maandagmiddag sprak staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) met buschauffeurs om de balans op te maken na eerder genomen maatregelen.
Hoofdpijndossier buslijn 73
De bussen van lijn 73 zijn al enkele jaren regelmatig in het nieuws. Buschauffeurs ervaren overlast van asielzoekers die niet willen betalen voor hun rit. Het zorgt voor oponthoud, discussies en in het ergste geval voor fysiek geweld.

Om de overlast op de reguliere buslijnen te voorkomen, besloot het ministerie van Justitie en Veiligheid om een speciale bus voor asielzoekers te laten rijden, in de volksmond: 'de asielbus'. Asielzoekers die naar het azc in Ter Apel moeten, stappen in Emmen op om vervolgens rechtstreeks naar het aanmeldcentrum vervoert te worden.

Toch wilden buschauffeurs van lijn 73 meer maatregelen, nadat de 'asielbus' minder ging rijden en het onveiligheidsgevoel bij chauffeurs weer toenam. Voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) besloot daarom onder andere dat de bus weer vaker moest gaan rijden en dat er meer toezicht kwam bij de bushaltes.

Buschauffeur Dirk Visser noemt het gesprek van maandag een 'plezierig gesprek met veel humor'. Hij vertelt namens de chauffeurs dat ze tevreden zijn met de genomen maatregelen. Wel wil hij dat de afspraken nogmaals worden vastgelegd op papier. 'Ook hebben we aangegeven dat de voorlichting voor asielzoekers die naar Ter Apel willen, beter moet zijn'.

Staatssecretaris: 'De maatregelen werken'

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD), constateert ook dat de genomen maatregelen aanslaan: 'Ze werken. Hier op het het station zijn naast de handhavers ook hosten die mensen begeleiden', vertelt hij op het station.
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) op het busstation in Emmen
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) op het busstation in Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
Volgens de staatssecretaris zijn nu zes van de acht gevraagde maatregelen uitgevoerd. De zevende, een camera bij de bushalte in Ter Apel, is bijna klaar. 'Daar moet alleen nog een kabel worden gelegd', aldus Van der Burg.
Over de laatste eis, het beter voorlichten van asielzoekers over hoe ze naar Ter Apel moeten, daar 'wordt aan gewerkt', aldus Van der Burg.

In gesprek met leerlingen van RSG Ter Apel

Naast het gesprek met de chauffeurs ging de staatssecretaris ook nog in gesprek met leerlingen van RSG Ter Apel. Leerling Mats Meyer van vwo 5 hoopt dat de staatssecretaris de verhalen van de leerlingen meeneemt naar Den Haag. Door middel van een rollenspel met bordjes, vertellen leerlingen maandagmiddag wat ze meemaken in het dorp.
Leerling Mats Meyer sprak maandag met de staatssecretaris
Leerling Mats Meyer sprak maandag met de staatssecretaris © Martijn Klungel/RTV Noord
'We hebben proberen over te brengen dat het voor ons soms lastig is om dingen te vertellen. Voor de mensen die hier niet wonen. Deze mogelijkheid heeft ons een stem gegeven en dat is wel heel fijn', vertelt Meyer.
Wilco Berenschot organiseerde het gesprek tussen leerlingen en de staatssecretaris
Wilco Berenschot organiseerde het gesprek tussen leerlingen en de staatssecretaris © Martijn Klungel/RTV Noord
Wilco Berenschot van de politie organiseerde de bijeenkomst op de school. 'De staatssecretaris heeft de rol als vluchteling aangenomen. Dan wordt je ook uitgedaagd om vanuit een hele andere rol naar de uitdaging te kijken. Dan merk je dat we best veel op elkaar lijken dat we eigenlijk allemaal wel hetzelfde willen', vertelt de organisator.