Bos van Kolham afgesloten: ‘Veruit het gevaarlijkste bos van de provincie'

Een waarschuwingsbordje bij een entree van het bos van Kolham, met op de achtergrond omgevallen bomen
Een waarschuwingsbordje bij een entree van het bos van Kolham, met op de achtergrond omgevallen bomen © RTV Noord
'Het is met afstand het gevaarlijkste bos van de hele provincie. Daarom moesten we het per direct afsluiten.' Dat zegt Jan Willem Bos van Vereniging Dorpsbelangen Kolham over het bos ten noorden van het dorp, dat sinds afgelopen woensdag nog maar deels toegankelijk is voor publiek.
'Al zes hectare van het bos is ingestort', zegt Bos over het 31 hectare tellende bos, dat vooral bestaat uit populieren en fijnsparren. Met name de sparren vallen bij bosjes neer, ziet Bos, en dat levert gevaarlijke situaties op. 'Aan de westelijke kant is een hele hap fijnsparren weggehaald. Vanuit de lucht kan je dat mooi zien.'
Overigens is niet het hele bos, dat in de volksmond Sparrenbos Kolham of gewoon bos van Kolham heet, afgesloten. In het populierenbos kunnen de mensen nog wel gewoon wandelen; het aangrenzende Dorpsrandpark, het Zwaneveldsgat en de buitenkant van het populierenbos blijven toegankelijk voor publiek. Informatiepanelen en -borden bij de diverse ingangen van het bos maken duidelijk welk deel verboden terrein is.

Populair

Het bos van Kolham wordt vooral gebruikt om te wandelen, de hond uit te laten of te joggen. In 2014 bleek dat de inwoners van Kolham het bos niet kwijt wilden en Vereniging Dorpsbelangen richtte de werkgroep Kolhamster Mainschoar op, die sindsdien strijdt voor behoud van het bos. Dat bleek aanvankelijk ingewikkeld, totdat er waardevolle paddenstoelen werden aangetroffen.
Het tempo waarop het bos achteruitgaat is onverwacht
Jan Willem Bos - Dorpsbelangen
Het dorp pakte de regie over de toekomst van het bos en verkoop door de provincie Groningen kon worden voorkomen. 'Dat het bos geen duurzaam verhaal zou gaan worden, dat wisten we toen al wel. Het is oorspronkelijk landbouwgrond, dat is veel te vruchtbaar', verklaart Bos.

Schimmels, droogte en storm

'Het is dus geen verrassing dat het bos achteruit zou gaan, maar het tempo waarop het nu gaat is wel onverwacht. Een combinatie van schimmels, de droogteperiode en diverse stormen doet de fijnsparren nu de das om', aldus het lid van Dorpsbelangen.
Een ontwortelde fijnspar in het bos van Kolham
Een ontwortelde fijnspar in het bos van Kolham © RTV Noord
De bomen verslechterden de afgelopen periode dusdanig dat Dorpsbelangen er een deskundige bijhaalde van de Bosgroep Noord-Oost Nederland, een organisatie die adviseert bij duurzaam beheer van bossen. 'Het oordeel was niet best. Het bos is met afstand het gevaarlijkste bos van de hele provincie', zegt Bos de deskundige na.

Hoofdelijk aansprakelijk

'De kans dat een wandelaar een boom in de nek krijgt is objectief misschien niet heel groot, maar de impact daarvan - als het zou gebeuren - natuurlijk wel', vertelt Bos. 'Wij zijn als leden van Dorpsbelangen hoofdelijk aansprakelijk voor mogelijke ongelukken, ook daarom hebben we het direct afgesloten voor publiek.'
We hebben behalve de lusten nu ook de lasten
Jan Willem Bos
Dorpsbelangen wil desondanks het beheer en beleid in eigen hand houden en ontwikkelt nu samen met de Bosgroep een plan. 'Daar zit zowel een praktische als financiële kant aan. Het kappen van de fijnsparren en het bos herplanten lijkt in elk geval onvermijdelijk.'
De verantwoordelijkheid overdragen aan Staatsbosheer blijft een optie. 'Maar dan verliezen we ook de regie. We houden het graag in eigen hand en daar lopen we ook tegenaan: we hebben behalve de lusten nu ook de lasten.'
Geknapte en omgewaaide bomen in het bos van Kolham
Geknapte en omgewaaide bomen in het bos van Kolham © RTV Noord

Informatiebijeenkomst op 6 juli

Dorpsbelangen gaat de komende tijd samen met de inwoners van Kolham en de provincie Groningen een plan maken om het bos zo snel mogelijk weer open te stellen.
Op woensdag 6 juli om 19:30 uur organiseert Vereniging Dorpsbelangen Kolham een informatiebijeenkomst in het Dorpsrandpark. Deze bijeenkomst gaat vooral over de plannen voor de korte termijn.