Jeffrey A. voor rechter voor doodslaan vader met een hamer

De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd in juni 2021
De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd in juni 2021 © Robert Pastoor/ RTV Noord
De rechtbank behandelt vandaag de zaak van de 40-jarige Jeffrey A. uit Arnhem die vorig jaar in juni zijn vader in de stad Groningen doodsloeg met een hamer. Mogelijk speelde een psychische aandoening een rol in dit gebeuren.
Vader en zoon reden die ochtend nog samen op een scooter naar een GGD-locatie, voor een vaccinatie voor vader. Enkele uren later sloeg de Arnhemmer met een hamer zijn 69-jarige vader dood in diens huis in de Vogelkersstraat in de stadswijk Selwerd.
De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Volgens de advocaat van A. vertoont dat PBC-rapport tegenstrijdigheden, die hij wil voorleggen aan de opstellers van het rapport.

Toerekeningsvatbaarheid

Volgens de deskundigen is er mogelijk sprake van een persoonlijkheidsstoornis en een vorm van autisme. Maar A. werd volgens hen niet volledig daardoor beheerst toen hij zijn vader doodsloeg. De daad kan hem volgens de deskundigen in enige mate worden aangerekend. De advocaat vermoedt dat A. in een psychose verkeerde en vraagt zich daarom af of hij wel volledig ontoerekeningsvatbaar is.
Het wel of niet buiten eigen wil handelen is van belang voor de eventuele straf die moet worden opgelegd. Wist A. nog enigszins wat hij deed en is hij daardoor toch een beetje schuldig aan de dood van zijn vader, of geheel niet? In dat laatste geval kan hem geen celstraf worden opgelegd, maar wel tbs met dwangverpleging.

Deskundigen op zitting

De advocaat van A. wil hier vragen over stellen aan de deskundigen. De rechter bepaalde op een eerdere zitting dat de raadsman die vragen schriftelijk indient. Het is ook mogelijk dat de deskundigen voor vandaag op zitting zijn uitgenodigd om ter plekke een toelichting te geven. Dit onderdeel zal een belangrijk onderdeel zijn tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Rechters willen verdachte zien

De Arnhemmer is tot nu toe op geen enkele zitting verschenen. De rechters willen A. graag zien en willen dat de man in de rechtszaal verschijnt, wanneer zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.
A. werd enkele uren na de fatale klap aangehouden tussen Steendam en Siddeburen en zit sindsdien vast. De rechtbank trekt de hele dag uit voor de behandeling van de zaak.