Centrum Appingedam bruist weer met Stadsloop: 'Heb veel bekenden gegroet'

Lydia Doornbos komt lachend over de streep bij de Stadsloop van Appingedam
Lydia Doornbos komt lachend over de streep bij de Stadsloop van Appingedam © Henk Elderman/RTV Noord
Met een brede glimlach komt Lydia Doornbos over de finishstreep van de Stadsloop in Appingedam. Ze heeft de tien kilometer ondanks een blessure met succes afgelegd. De Appingedamse geniet met volle teugen in haar eigen woonplaats.
Ze heeft de ontwikkelingen allemaal wel gevolgd in de afgelopen periode. Lange tijd is het onzeker of het loopevenement wel door kan gaan.

Zorgen

Twee maanden geleden komt er groen licht en wordt de inschrijving geopend. 'De Stadsloop die hoort gewoon bij Appingedam. Ik maakte me zorgen omdat er ook helemaal geen nieuws meer kwam. En ik hoorde her en der dat het bestuur uit elkaar was gevallen. Dan wordt het natuurlijk wel onzeker,' vertelt ze nadat ze een tijdje heeft staan uithijgen.

Chaotische finish

De Afrikaanse winnaars zijn ver voor haar over de streep gekomen. De eindsprint van de twee snelste Ethiopiërs verloopt wat chaotisch omdat er op dat moment andere deelnemers in de weg lopen. De organisatie zal die situatie ongetwijfeld meenemen in de evaluatie. En zo is er nog wel meer te verbeteren. Bijvoorbeeld het verwerken van de uitslagen. Het duurt lang voordat de prijsuitreiking kan beginnen.

Veel bekenden

Doornbos mag ook naar het podium. Ze is met haar 47 minuten en 44 seconden de snelste atlete uit Appingedam. Iets wat de afgelopen edities wel vaker voorkomt.
'Ik vond het mooi dat we weer over het oude parcours liepen. Voor mijzelf waren de eerste drie kilometer pijnlijk vanwege een blessure aan de lies. Het is mooi georganiseerd. Ik heb veel bekenden gegroet en er was een mooi veld aan lopers en veel publiek.' stelt ze tevreden vast als een van de meer dan 1.000 deelnemers.
De cheques voor het goede doel Fietsmaatjes Eemsdelta worden uitgereikt
De cheques voor het goede doel Fietsmaatjes Eemsdelta worden uitgereikt © Henk Elderman/RTV Noord

Twee cheques voor het goede doel

Zij leveren ook allemaal een bijdrage aan het goede doel dat verbonden is aan de Stadsloop. Het eindbedrag is nog niet bekend voor Fietsmaatjes Eemsdelta, maar er worden alvast wel twee cheques van ieder 5.000 euro overhandigd. De eerste van de organisatie en vervolgens nog een van NH 1816 Verzekeringen.
De snelste lopers klimmen daarna op het podium. De stem van speaker Harm Noor kondigt de nummer 1,2 en 3 per afstand en leeftijdscategorie aan. Alsof er niets veranderd is in Appingedam op de laatste zaterdag van juni.