Column: Albertino

Henk Elderman
Henk Elderman © RTV Noord
Kent u hem nog? Albertino Essers. De steigerbouwer uit Coevorden. Jaren geleden raakte hij besmet met darteritus op de WK Darts op Lake Side in Engeland. Hij werd voor even wereldnieuws toen hij met steeds meer moeite de pijlen uit zijn hand liet vertrekken.
Albertino heeft van die pretoogjes, maar de blik werd destijds somberder en somberder. De lol was totaal verdwenen. Hij zou de spanning niet aankunnen vanwege de vele camera's die op hem en zijn tegenstanders gericht stonden.
Kees Vlietstra is de komende zondagen afwezig. In die periode wordt hij vervangen door medewerkers van RTV Noord. Sportverslaggever Henk Elderman verzorgt de aftrap.
Ook deze zaterdag staat er een camera opgesteld als 'Tino' in actie komt voor het dartbord. Natuurlijk wordt de grap gemaakt of de camera uit kan als hij aan zijn partij begint. Hijzelf lacht er om. Hij ziet er excentriek uit. De haardos is verdwenen in de loop der jaren. De pretoogjes blinken weer en Essers is de vrolijkheid zelve. Met sigaar tussen de vingers maakt hij met velen een praatje. De tatoeages op z'n armen doen de rest.
Tegenwoordig moet je een scherp oog hebben om te zien zien of de Drent nog lijdt aan het dartvirus. De beweging met de pijl in de hand gaat af en toe niet soepel, maar de worp is in veel gevallen dodelijk effectief. Tot wanhoop en frustratie bij de tegenstander. Essers voelt totaal geen druk in de wedstrijd tegen het team van Dart Centre Groningen. Zelf speelt hij voor De Planeet uit De Krim. De Drentse darters zijn ternauwernood aan degradatie uit de Overgangsklasse van de Superleague ontsnapt.
Het Groningse team draait een veel beter seizoen. De selectie met de beste darters uit de provincie Groningen staat bovenaan. Promotie kan ze bijna niet meer ontgaan. De opdracht is simpel: winnen van De Planeet en dan is het hoogste niveau in Nederland bereikt. Bijna twintig jaar geleden gebeurde dat voor het laatst. Sterker nog, in 2002 en 2003 werd het kampioenschap behaald. Essers was een van de spelers die het succes meevierde. Als er zich deze zaterdag ook maar een gelegenheid voordoet, spreekt hij de hoop uit dat 'Groningen' promoveert. Om zijn warme band met de stad te benadrukken.
Maar deze middag van hem winnen is een te moeilijke opgave. Groningen bijt zich stuk op Essers en z'n teamgenoten. De blik bij Heine Uuldriks, Nick Crouwel, Danny Holt, Salmon Renyaan en Jan Timmerman wordt met de minuut treuriger. Alsof ze een of ander (dart)virus onder de leden hebben. Opgelopen omdat 'Tino' in de buurt is. Stranden in het zicht van de haven heet dat. Essers steekt ze een hart onder de riem. Maar voegt wel toe dat ze het zelf verknald hebben. Daarmee doet hij zichzelf tekort, want het was een genot om naar zijn spel te kijken.
Zozeer zelfs dat ik als amateurdarter met een gemiddelde van bijna 70 na afloop graag nog een pijltje met hem gooi. De spanning neemt meteen bij me toe, want de camera blijft draaien. Darteritus maakt zich een beetje meester van mij. De laatste beurt mag ik zijn pijlen gebruiken. De laatste valt in de tripple-20. Het is de afsluiting van een mooie dartmiddag in Groningen. Het thuisteam doet volgend seizoen weer een poging om zich naar de hoofdklasse te gooien. Zonder een van de beste darters van de provincie, Heine Uuldriks. Als spits van Hoogezand geeft hij de voorkeur aan voetbal.
Ik weet wel een goede vervanger.
Henk Elderman