Farmers Defence Force over mogelijke actie op maandag: 'Alles wat wielen heeft, gaat rollen'

Protesterende boeren, zondagavond, bij oprit Marum aan de A7
Protesterende boeren, zondagavond, bij oprit Marum aan de A7 © Persbureau Meter
Boeren gaan maandag mogelijk opnieuw actievoeren. Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. Online gaan zondag verschillende video's rond waarin wordt opgeroepen tot protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zal het 'vanaf twaalf uur 's middags losbranden', zo laat hij desgevraagd weten. Het gaat om 'wilde acties', FDF coördineert en initieert die niet. 'Het is op eigen initiatief van de boeren', zegt Van den Oever, die wel weet te melden dat 'alles wat wielen heeft, gaat rollen'.

'We gaan het niet pikken'

Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Daarin zegt hij dat FDF zich niet verbindt aan de komende protesten. Volgens hem heeft de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe 'helemaal niks uitgehaald'. Hij vraagt aan mensen die gaan actievoeren om burgers 'zoveel mogelijk te ontzien'.
De demonstratie in Stroe heeft helemaal niks uitgehaald
Mark van den Oever - Farmers Defence Force (FDF)

Agractie: acties zullen er zeker komen

Ook de groep Agractie zegt niets te kunnen melden over mogelijke plannen voor maandag, maar 'acties zullen er zeker komen', aldus voorman Bart Kemp. Hij zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Zo kwamen afgelopen donderdagavond een tiental boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer.
Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij. Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer.

Geen demonstratie aangemeld

Bij de gemeente Den Haag is geen demonstratie aangemeld. De ANWB is ook niet bekend met eventuele plannen en mogelijke verkeershinder.