Lopend Vuur: De parlementaire enquête naar de gaswinning is mosterd na de maaltijd

Beschadigde woning door aardbeving staat in de stutten in de buurt van Loppersum.
Beschadigde woning door aardbeving staat in de stutten in de buurt van Loppersum. © ANP/Jerry Lampen
Vandaag beginnen de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. De eerste week komen vooral gedupeerden aan bod, later volgen (oud)ministers, wetenschappers, toezichthouders, rijksambtenaren en vertegenwoordigers van de NAM en Shell. Ze staan onder ede en mogen dus niet liegen.
De enquêtecommissie vorderde maar liefst zeshonderdduizend documenten van ministeries, oliemaatschappijen, regionale overheden en betrokken toezichtinstellingen. Het eindrapport van de enquêtecommissie wordt begin volgend jaar verwacht.
Is het goed dat de overheid eindelijk onderzoekt hoe de gaswinning in onze provincie voor zoveel problemen en ellende heeft kunnen zorgen en wie daar verantwoordelijk voor zijn?
Of is het een wassen neus? De verantwoordelijken van weleer zijn immers vertrokken.

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dit kan via de Facebookpagina van Radio Noord. We gingen ook de straat op. Leeft het een beetje?
Volg jij de parlementaire enquête? 'Nee, zeker niet'

Maximumsnelheid

'Ook in de nacht is 100 km per uur prima.' Dat was ons laatste Lopend Vuur van vorige week. Van de 6471 stemmers is 55 procent het hier mee eens.