Boeren blokkeren grensovergangen met Duitsland, ook blokkade op A7 (update)

Een groep boeren is rond 20.00 uur begonnen met het blokkeren van de grensovergangen bij Ter Apel, Bellingwolde en later ook bij Bad Nieuweschans. Het is niet de eerste boerenactie in onze provincie deze maandag. Tijdens de spits blokkeerden boeren de snelweg van Drachten naar Leek, en daarmee ook stad Groningen.
Ook op de A7, tussen Oudeschans en Winschoten, zijn beide richtingen dicht door protesterende boeren.
Een groep boeren in het zuidoosten van de provincie Groningen blokkeert vanaf 20.00 uur grensovergangen naar Duitsland. 'We gaan de grenzen sluiten voor stikstof', zegt Henk Wortelboer uit Jipsingboertange, een van de actievoerende boeren. De actie gaat tot 22.00 uur duren.
Volgens verslaggever Steven Radersma staan er bij Ter Apel zo'n 75 trekkers. De sfeer is redelijk relaxed. De boeren aldaar zeggen dat er ook een blokkade is bij de grensovergang bij Bourtange. Bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans staan boeren aan de Nederlandse kant stil op de weg. De Duitse politie is ter plaatse.
'Het idee is om ook andere grensovergangen af te sluiten', zegt Wortelboer. Daarbij willen ze 'burgers niet teveel tot last zijn'. De boeren willen met de grensafsluitingen op maandagavond wijzen op verschillen in het stikstofbeleid tussen Nederland en Duitsland, waar de regels soepeler zijn.
Boeren protesteren nu bij de grens met Duitsland: 'Stikstof houdt niet op bij de grens'
Een centrale organisatie is er bij de acties van maandag niet. Voorzitter Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force maakte zondagavond bekend dat boeren maandag vanaf 12.00 uur de weg op zullen gaan, maar hij zei erbij dat FDF die acties niet coördineert.
Boeren op de A7 nabij Bad Nieuweschans
Boeren op de A7 nabij Bad Nieuweschans © 112Groningen

Meerdere acties maandag

Het is niet de eerste actie deze maandag. Er waren gaandeweg de middag verschillende bijeenkomsten met trekkers. Rond twee uur 's middags kwamen boeren samen op de A7 ter hoogte van Marum. Daardoor reed eerst het verkeer vanaf Marum tot Friesland kilometers lang langzaam of stond het stil.
Rond vier uur in de middag blokkeerden de boeren met trekkers en hooibalen de A7 vanuit de kant van Drachten naar Leek en Groningen. Rond kwart voor vijf kwam de ME met een aantal busjes ter plaatse om de boeren van de snelweg te begeleiden. De politie liet rond 19.40 desgevraagd weten dat er, voor zover bij hen bekend, geen opstoppingen meer waren op de snelwegen.
Boeren in stoet op A7 richting Friesland

Ook actie bij A7 bij Scheemda

Ook ter hoogte van Scheemda is er een actie bij de A7. Daar staan boeren met trekkers aan de kant van de snelweg. 'We zijn niet op de snelweg zelf, maar aan de andere kant van de sloot gebleven. Aan de kant dus. Deze club gaat straks weer naar huis, dit was een spontane actie om te laten zien dat we er zijn. Denk aan ons', zegt een van de aanwezige boeren.
Boeren bij Scheemda hebben 'waanzin' in het gras gereden
Boeren bij Scheemda hebben 'waanzin' in het gras gereden © John Plat

Boeren overhandigen petitie aan burgemeesters

In Zuidhorn overhandigden boeren eerder deze middag een petitie aan burgemeesters Ard van der Tuuk (Westerkwartier) en Henk Jan Bolding (Het Hogeland).
Boeren overhandigen petitie aan burgemeesters: 'Alleen maar duisternis aan eind van de tunnel'

Laatste oproep

Intussen doet boerenactiegroep Agractie doet een 'laatste oproep' aan minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof om de plannen niet door te zetten. 'Ga niet door op de ingeslagen weg. Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand', zegt voorman Bart Kemp in een maandagochtend verschenen video.

'Strijd zonder wapens'

'Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst', aldus Kemp. 'Hoelang en hoever ze zullen vechten, is aan hen.'
Kemp zei vorige week tijdens het boerenprotest in het Gelderse Stroe dat de Staat der Nederlanden 'in oorlog' is met de 'boerenrepubliek. Hij voegde daar wel aan toe dat de boeren hun strijd 'zonder wapens moeten voeren'.

LTO: 'geen bemoeienis met acties'

LTO Nederland blijft bij de lijn dat acties 'passend en waardig' moeten zijn. Voorzitter Sjaak van der Tak laat weten geen bemoeienis te hebben met deze 'wilde acties'. Hij voegt daar aan toe dat het van 'belang is om bij acties de samenleving te betrekken en daarmee achter ons te houden'.

Ministers veroordelen protestactie

Boeren hebben zich aan de wet te houden, stellen ministers Van der Wal en Henk Staghouwer (Landbouw). Dat doen ze niet door met trekkers op de snelweg te rijden. 'Wij veroordelen dat', zo laat een woordvoerder namens beide ministers weten. Boeren mogen hun zorgen uiten en protesteren, maar dat moeten ze wel binnen de grenzen van de wet doen, benadrukken beide ministers.
De acties van maandag vinden zij 'niet gepast'. 'Hou je alsjeblieft binnen de kaders van de wet', roepen zij de protesterende boeren op. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid veroordeelt de acties ook. 'Je punt maken doe je niet door weggebruikers in gevaar te brengen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Dan heeft de politie geen keuze dan waar mogelijk in te grijpen, desnoods achteraf', aldus Yesilgöz.

Dinsdag weer acties

Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland geeft aan dat er dinsdag weer boerenacties komen. Waar die plaats zullen vinden en hoe dat eruit gaat zien, is nog onbekend. De acties worden niet door Agractie georganiseerd.
Dit bericht wordt telkens geüpdatet met de laatste ontwikkelingen van het boerenprotest