Even was de meerderheid van de Groningse raadsleden vrouw, maar na woensdag niet meer

De gemeenteraad vergadert in het provinciehuis, in april
De gemeenteraad vergadert in het provinciehuis, in april © Bart Breij/RTV Noord
Toen de nieuwe gemeenteraad van Groningen op 30 maart werd geïnstalleerd, was het een unicum: voor het eerst waren de meeste raadsleden vrouw. Nu het nieuwe college van burgemeester en wethouders in de startblokken staat, verandert die situatie.
Vanaf komende woensdagmiddag zijn de meeste raadsleden weer man.
Reden is dat Mirjam Wijnja (GroenLinks), Carine Bloemhoff, Rik van Niejenhuis (PvdA), Kirsten de Wrede (PvdD) en Inge Jongman (ChristenUnie) woensdag (opnieuw) wethouder worden.
Zij worden in de gemeenteraad vervangen door hun partijgenoten Peter Swart (GL), Rita Pestman, Irene Huitema (PvdA), Bart Hekkema (PvdD) en Peter Rebergen (CU).

21 vrouwen, 24 mannen

Daarmee verschuift de verhouding tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke raadsleden. Nu is dat nog 23 vrouwen om 22 mannen, straks wordt dat 21 vrouwen om 24 mannen.
Het aantal vrouwen in de gemeenteraad is vanwege voorkeursstemmen nog wel hoger dan wanneer die voorkeursstemmen niet waren uitgebracht. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders bestaat voor het merendeel uit vrouwen: daar is de verhouding vijf om vier, burgemeester Schuiling meegerekend.

Ten Boer

De terugkeer van Rita Pestman (PvdA) en Peter Rebergen (CU) in de politieke arena zorgt ervoor dat er weer inwoners van de voormalige gemeente Ten Boer in de gemeenteraad zitten. Beide zaten eerder in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Ten Boer; Rebergen had ook in de eerste raadsperiode van de nieuwe gemeente Groningen een zetel.
Sinds de installatie van de nieuwe gemeenteraad zaten er geen inwoners van Ten Boer meer in de gemeenteraad. Er zitten nog wel inwoners van de oude gemeente Haren in de raad, waaronder fractievoorzitter Ietje Jacobs (VVD) en Mariska Sloot (Stadspartij 100% voor Groningen).