Gemeente in gesprek met Forum na 'fors aantal' klachten over Rooftop Sessions

De Rooftop Sessions op het Forum
De Rooftop Sessions op het Forum © Bert-Jan Verwer
De 'Rooftop Sessions' op het dak van het het Forum afgelopen zaterdag, leidden tot een reeks meldingen vanwege geluidsoverlast. De gemeente Groningen gaat daarover 'in gesprek' met de directie van het Forum.
De Rooftop Sessions vonden zaterdag voor het eerst plaats op het Forum, met optreden van diverse bands. Tot in de verre omtrek kwamen er meldingen van geluidsoverlast. Sommige omwonenden schreven op sociale media de politie te hebben ingeschakeld, maar dat die niets kon doen omdat het was goedgekeurd door de gemeente Groningen.
Om 01:00 uur 's nachts was het laatste optreden afgelopen.

'Fors aantal meldingen'

Woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente Groningen spreekt van een 'fors aantal' overlastmeldingen dat binnenkwam bij de gemeente. 'Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen daar hinder van hebben ondervonden', aldus Coenraads. 'We gaan hierover met het Forum in gesprek.'

Incidentele festiviteit

Dat de optredens op het dak van het Forum door konden gaan tot 01:00 uur 's nachts, en niet 23:00 uur zoals bijvoorbeeld bij de recente optredens in het Stadspark. heeft volgens Coenraads te maken met het feit dat het een 'incidentele festiviteit' is, Daarvan zijn er 12 per jaar toegestaan in de gemeente Groningen, waarvan 9 al vastliggen, zoals Koningsnacht, Swingin' Groningen, Bevrijdingsdag en Eurosonic. Er mag dan langer en meer lawaai worden gemaakt. Voor één van de drie overige festiviteiten had het Forum de Rooftop Sessions aangemeld.

'Wij balen hier ook van'

De directie van het Forum heeft bij monde van directeur Dirk Nijdam inmiddels excuses aangeboden, zo meldt stadsomroep OOG. 'Wij balen hier ook van,' zegt Nijdam. Er zou continu zijn gemonitord op mogelijke geluidsoverlast. 'We zijn uiteindelijk tien decibel onder de toegestane blijven zitten.' Volgens Nijdam zou een bepaalde windrichting of bepaalde omstandigheden er voor kunnen hebben gezorgd dat het geluid zo hard overkwam en zo ver droeg. 'We vinden het heel erg vervelend dat zoveel mensen overlast hebben ervaren. We gaan dit heel serieus oppakken,' aldus Nijdam in het OOG-artikel.