Extra geld voor noordelijke stadswijken: 'Fijn als er dan ook wat mijn kant op komt'

Oprichtster Bina Likumahua van Stichting Ik Trakteer
Oprichtster Bina Likumahua van Stichting Ik Trakteer © RTV Noord/Robert Pastoor
In de Oosterparkwijk behoeft de naam Bina Likumahua bij veel mensen geen introductie. Met haar Stichting Ik Trakteer draagt ze zorg voor mensen die wat krapper bij kas zitten. Ook ouderen kunnen bij haar terecht voor gezellige koffieochtenden. Ze bereikt een groep Groningers die de gemeente niet bereikt.
Bina organiseert al meer dan tien jaar van alles in de wijk, van een sinterklaasfeest tot een zomerkamp. En onder de oudere wijkbewoners is de koffieochtend op maandag en woensdag populair. 'Iedereen is bij mij welkom hoor, ook kinderen van gezinnen die niet in armoede leven', benadrukt ze.
Het nieuwe gemeentebestuur, dat woensdag wordt geïnstalleerd, gaat meer geld uittrekken voor de aanpak van wijken. Daarbij moet gedacht worden aan beter onderhoud, maar ook aan de aanpak van armoede en schulden, en onderwijs en werk. Dat gebeurt al in een aantal wijken, maar daar worden Vinkhuizen, Paddepoel, Lewenborg en dus de Oosterparkwijk aan toegevoegd.

'Eigen subsidiepot'

De stichting van Bina zet zich dus al in tegen armoede. Samen met vrijwilligers runt ze de boel en vindt ze onderdak in een pand in het Pioenpark. Voor een vrijwilligersorganisatie zoals die van Bina is het aanvragen van subsidie zo af en toe een heel karwei. 'Vaak gaan de grote bedragen naar de grote instanties. Daar kunnen wij dan onze subsidie ook aanvragen. Het is voor ons ook prettig om een eigen pot met subsidie te krijgen', zegt Bina die met een eigen subsidiepot minder administratieve rompslomp verwacht.
Het thuishonk van de stichting in het Pioenpark
Het thuishonk van de stichting in het Pioenpark © Robert Pastoor/RTV Noord
De Bewonersorganisatie Oosterparkwijk sluit zich aan bij dat idee. Jaap de Graaf, bestuurslid van de organisatie, roemt Stichting Ik Trakteer. Volgens hem weet Bina mensen te trekken die niet bij de gemeente in beeld zijn en ook niet voornemens zijn om bij de gemeente aan te kloppen voor hulp.
Probeer ook vertrouwen te hebben in die kleine initiatieven
Jaap de Graaf - Bewonersorganisatie Oosterparkwijk
De Graaf: 'Als ik het coalitieakkoord van dit nieuwe college lees dan gaat het veel over geld. Mensen moeten een baan hebben volgens hen, maar voor een groot deel van de mensen gaat dat nooit lukken. Er zouden eigenlijk werkgelegenheidsprojecten moeten komen die niet gaan over geld verdienen, maar over een zinvol bestaan hebben.'

Versimpelen

Hij hoopt dat de gemeente haar nek gaat uitsteken voor de kleinere initiatieven, zoals de stichting van Bina. Juist voor Bina zou een versimpeling van de regelgeving een uitkomst zijn. De Graaf: 'Probeer ook vertrouwen te hebben in die kleine initiatieven en maak je niet altijd even druk of al het geld wel op de juiste plek geïnvesteerd wordt. Dan heb ik het over bedragen van 80 of 120 euro of dat er geld naar een net iets ander product gaat dan was opgegeven. Maak je daar wat minder druk over', wil hij de gemeente meegeven. Volgens hem loont het namelijk om iets soepeler om te gaan met onder meer subsidies.
Jaap de Graaf van de bewonersorganisatie
Jaap de Graaf van de bewonersorganisatie © Marco Grimmon/RTV Noord
De Graaf denkt dat het goed is om de kleine initiatieven niet te vermoeien met teveel boekhoudkundige zaken. 'Als je niet alles exact gaat verantwoorden dan zal de gemeente dat misschien zo'n twintig- tot dertigduizend euro kosten. Hoeveel betalen we nu als samenleving aan ambtenaren die vergaderen over zaken? Wat kost dat allemaal? Ik denk dat de uren van de ambtenaren al heel snel die dertigduizend euro overstijgen.'
Het zou mooi zijn om iets te bedenken en het dan volgende week uit te voeren
Bina Likumahua - Stichting Ik Trakteer
Bina hoopt dus met de nieuwe plannen op een eigen subsidiepot, naar eigen zeggen kan ze nu niet zo snel actie ondernemen. 'Met een eigen subsidiepot kan je echt vooruit gaan plannen. Er zijn nu mensen die graag een crea-middag willen, maar daar moeten we materiaal voor kopen. Ik kan dan wel subsidie gaan aanvragen bij het gebiedsteam, maar het is altijd afwachten of je dat krijgt. Vaak krijgen we dat wel want het gaat om kleine bedragen, alleen het zou mooier zijn om iets te bedenken en het dan volgende week uit te voeren.'