Nog geen duidelijkheid over aannemer en steensoort voor nieuwe Grote Markt

De vier nieuwe proefvakken op de Grote Markt
De vier nieuwe proefvakken op de Grote Markt © RTV Noord\Robert Pastoor
De gemeente Groningen weet na het leggen van drie proefvakken met stenen nog altijd niet welke steensoort er gaat verschijnen op de nieuwe Grote Markt. Inmiddels zijn er nog eens vier proefvakken verschenen en kan er dus gekozen gaan worden uit zeven verschillende steensoorten.
De gemeente laat weten dat ze er simpelweg nog niet uit zijn en dat er daarom is gekozen om nog een aantal stenen uit te proberen. Met de komst van de vier nieuwe vakken zijn de eerder gelegde proefstenen ook nog altijd in de race om te worden verkozen tot dé nieuwe steen van de Grote Markt.
In april werden de eerste vakken gestraat. Toen verwachtte de gemeente binnen afzienbare tijd een keuze te maken, maar dat is dus vooralsnog niet gelukt.
De in april aangelegde proefvakken
De in april aangelegde proefvakken © RTV Noord/Robert Pastoor

Nog geen aannemer gekozen

De huiskamer van Groningen, zoals de Grote Markt ook wel wordt genoemd, zal de komende tijd flink onder handen worden genomen. In september starten de eerste werkzaamheden en die zullen doorlopen tot begin 2024. Dan moeten alle werkzaamheden erop zitten.
Wie al het werk gaat uitvoeren is zo'n twee maanden voor de start van de werkzaamheden nog onduidelijk. De gemeente laat weten dat er op dit moment nog een selectie moet plaatsvinden. Ondanks die onduidelijkheid gaat men er op het stadhuis wel vanuit dat de planning zoals die er nu ligt gehaald zal worden.
Nieuwe Grote Markt in de herfst
Nieuwe Grote Markt in de herfst © Gemeente Groningen
In september zal allereerst het gedeelte van Tussen beide Markten en de kop van de Gelkingestraat onder handen worden genomen. Met de aanpak van het centrum verdwijnen de bussen ook definitief van de Grote Markt. De laatste bus zal daar op zaterdag 16 juli rijden.
De totale kosten van de aanpak zijn begroot op 14 miljoen euro. De aanpak kon rekenen op veel kritiek van horecaondernemers die grenzen aan het plein. De kritiek richtte zich met name op het inperken van de terrassen en de komst van meerdere bomen.