Verdachte krijgt reiskostenvergoeding

GRONINGEN - De politierechter in Groningen heeft een verdachte van vernieling korting op de reiskosten gegeven omdat hij vanuit Hoorn naar de rechtbank is gekomen om zijn verhaal te doen.
De 47-jarige man uit Hoorn werd veroordeeld voor het stukslaan van de autoruit van zijn broer. De rechter meent dat een boete op zijn plaats is, maar gaf de man wel een 'benzine-korting' van vijftig euro omdat hij naar Groningen was gereden om zijn verhaal te doen.
De korting klinkt gekker dan het is. Rechters houden altijd rekening met de persoonlijke omstandigheden van een verdachte, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de straf niet hoger uitvalt dan noodzakelijk.
Een boete plus reiskosten zou in dit geval een hogere straf kunnen zijn dan de door de rechtbank gebruikte richtlijnen. De verdachte zou dan gestraft worden voor het feit dat hij op komt dagen om zichzelf te verdedigen.
Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot een boete van honderd euro, waarvan vijftig euro voorwaardelijk. De rechter hield daarbij tevens rekening met het feit dat de man een nieuwe autoruit heeft betaald voor zijn broer.