Acties bij grensovergangen voorbij, boeren vertrekken (update)

Boeren staan bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans
Boeren staan bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans © Marco Grimmon/RTV Noord
De acties bij de grensovergangen bij Duitsland lijken voorbij. De boeren die bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans stonden, zijn aan het vertrekken. Ook de blokkade op de A7, tussen Winschoten en Oudeschans, is weg. Hoe de situatie bij de andere grensovergangen is, is nog niet bekend.
De boeren gaven aan dat de acties tot 22.00 uur zou duren.

Symbolische actie

Rond 20.00 uur hebben boeren zich verzameld bij de Groningse grensovergangen met Duitsland om te protesteren over de stikstofmaatregelen. Een van hen is boer Henk Wortelboer, die bij de overgang Ter Apel staat: 'Wij vinden het zeer onterecht dat er in Duitsland een hele andere norm is, Hier werken ze niet eens met het stikstofprobleem.'
Hij wijst in het rond. 'Hier staan heel veel grensboeren, die aan de ene kant van de grens bezig zijn, waar zware beperkingen liggen en bedrijven op slot gaan straks. En in Duitsland draait alles gewoon verder. Stikstof houdt niet op bij de grens, we zien hier nog geen hele hoge muur van vier, vijf meter hoog. Daarom hebben we voor deze plek gekozen.'
Boeren protesteren nu bij de grens met Duitsland: 'Stikstof houdt niet op bij de grens'
Wortelboer geeft aan dat het om een symbolische actie gaat. De boeren willen de burgers niet tegen zich in het harnas jagen. 'Je zag onderweg, overal mensen staan met duimen omhoog. De mensen staan echt nog achter ons en dat willen we graag zo houden. Maar we willen duidelijk naar Den Haag een statement maken, dat dit niet goed gaat. Voor deze regio wordt het een drama.'

Andere overgangen

De boeren stonden niet alleen bij de grensovergang bij Ter Apel. Ook bij Bellingwolde, Bourtange en later bij Bad Nieuweschans stonden trekkers en waren rijbanen geblokkeerd. Op de A7 stonden boeren stil op de beide rijbanen tussen Bad Nieuweschans en Winschoten.
Door de blokkade op de A7 reden auto's tegen de richting in. De politie had de A7 afgesloten bij de afslag Beerta, het verkeer wat er nog stond ging volgens een 112-fotograaf spookrijdend terug.
Auto's rijden tegen het verkeer in
Auto's rijden tegen het verkeer in © Johan Wildeboer
Boeren blokkeren A7 op beide rijbanen
Ook in Tolbert, op de Mensumaweg, staan boeren met flitsende lichten en toeters. Daarnaast liggen er strobalen op de weg.
Boeren staan stil op de A7 bij Tolbert
Verslaggever Steven Radersma legt uit waar de protesten plaatsvinden:
Boeren protesteren bij de grensovergangen met Duitsland
De updates over de acties werden eerst toegevoegd aan het oude artikel, maar uiteindelijk is besloten om voor de acties van maandagavond een los artikel te maken.