Openingstijden Eelde te beperkt: TUI kiest voor andere luchthavens

Groningen Airport Eelde grijpt naast vluchten TUI
Groningen Airport Eelde grijpt naast vluchten TUI © Jos Schuurman/FPS
Groningen Airport Eelde is er niet in geslaagd om meerdere vluchten van touroperator TUI over te nemen van Schiphol. TUI en Eelde lopen tegen de beperkingen van de openingstijden van de noordelijke luchthaven, zo laten beide partijen in een verklaring weten.
TUI en de directie van Groningen Airport Eelde hadden een verzoek bij het ministerie van Infrastructuur neergelegd om de openingstijden van Eelde tijdelijk te verruimen, zodat een vlucht twee keer op dezelfde dag heen en terug kon vliegen. Daar wilden de autoriteiten niet aan meewerken.

25 vluchten per week

'Het ging gedurende de zomer om zo’n 25 vluchten per week', zegt directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde. De openingstijden tussen 6.30 en 23.00 uur van Groningen Airport Eelde waren niet toereikend volgens TUI om deze vluchten vanaf Eelde uit te voeren. De reisorganisatie kiest nu voor Rotterdam The Hague Airport en het Belgische Luik.
Voor Eelde is het niet doorgaan van het binnenhalen van deze vluchten een zware teleurstelling. De financieel noodlijdende luchthaven had de inkomsten goed kunnen gebruiken en hoopte op een vliegwieleffect richting volgend voorjaar en zomer.

Fikse streep door de rekening

De luchthaven probeert al enkele maanden uit alle macht vluchten binnen te halen en zegt met verschillende touroperators en luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn over deze zomer en volgend jaar.
Het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag om Schiphol te laten krimpen en de voortdurende onzekerheid rond het al dan niet openen van Lelystad Airport moet de noordelijke luchthaven de kans bieden om die extra vluchten binnen te halen.
Het afblazen van een mogelijke deal met TUI is dan ook een fikse streep door de rekening van Groningen Airport Eelde.