Vacaturestop bij UMCG vanwege zorgelijke financiële situatie

Het UMCG
Het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Door de zorgelijke financiële situatie bij het UMCG geldt er vanaf aankomende vrijdag een vacaturestop. Deze stop geldt voor een deel van de functies, maar geldt niet als vervanging noodzakelijk is.
Bij de vacaturestop gaat het om specialisten en functies in ondersteunende diensten, meldt stadsomroep OOG, wat inmiddels bevestigd is door het UMCG. In een brief die verspreid is onder alle medewerkers, schrijft het ziekenhuis dat de oorzaken van de financiële problemen liggen in fors gestegen kosten en minder inkomsten door een achterblijvend aantal behandelingen.
Vorige maand werd al duidelijk dat het UMCG verwacht drie keer zoveel te moeten betalen voor gas en elektriciteit vergeleken met vorig jaar. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de materialen die in het ziekenhuis gebruikt worden duurder geworden.

Meer maatregelen

Daarnaast komt er minder geld binnen. Er wordt minder reguliere zorg aangeboden die het ziekenhuis vergoed krijgt. Ook is er ziekteverzuim, waardoor er minder zorg kan worden aangeboden. Dit heeft invloed op de inkomsten. Het UMCG dreigt dit jaar af te stevenen op een 'flink negatief resultaat', dat wordt begroot op 15 miljoen euro.
Vanwege de financiële problemen zijn er de afgelopen periode al maatregelen genomen om de kosten te drukken. Zo wordt geprobeerd om materialen vaker te gebruiken en is ook de thermostaat lager gezet.

Cruciale posities

De enige uitzondering op de vacaturestop zijn cruciale posities, hierbij is er de mogelijkheid om een vervanger aan te nemen. Daarnaast is ook besloten om meetings niet meer op externe locaties plaats te laten vinden en wordt er gestopt met het aanbieden van zorginitiatieven die door het UMCG zelf worden gefinancierd. Ten slotte wordt er alleen nog noodzakelijk onderhoudswerk uitgevoerd.
Het UMCG wijst er nadrukkelijk op dat de vacaturestop niet bedoeld is voor de bekende schaarse functies in het UMCG: 'We blijven ons met elkaar inzetten om deze openstaande vacatures vervuld te krijgen om zo onze patiënten optimale zorg te kunnen bieden.'