Lees terug: Boerenacties op dinsdag 28 juni

De ME is aanwezig op de A28
De ME is aanwezig op de A28 © Noordernieuws
Bij het provinciehuis in de stad Groningen demonstreren boeren dinsdag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook geeft het kabinet een reactie op de acties die de afgelopen periode werden gevoerd, onder meer op en langs snelwegen in onze provincie.
In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Het nieuwste bericht lees je bovenaan.

17.30: Blokkade A28 is opgeheven

Volgens RTV Oost-verslaggever Chantal Everaadt is de A28 bij knooppunt Lankhorst weer vrij. De vertraging neemt af, maar is nog wel aanwezig.

17.15: Onrust knooppunt A28 Meppel nog niet voorbij

Het staat tijdens de spits nog steeds vast bij knooppunt Lankhorst op de A28 bij Meppel. Verkeer op weg naar Groningen moet nog altijd rekenen op vertraging, is ook te zien op de live verkeerskaart van Google.
Volgens RTV Oost is de spanning tussen boeren en de ME opgelopen. Een boer is aangehouden.
Even voor vijf uur roept de politie de boeren op om weg te gaan onder begeleiding van de ME. Een paar minuten na 17.00 uur vertrekken de eerste trekkers.

14.35: Boeren overhandigen petitie aan gemeente Westerwolde

In Sellingen hebben boeren een petitie overhandigd aan burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. Op een van de aanwezige trekkers hangt een spandoek met de tekst 'Stikstofcrisis?! Zelf gecreëerd!'

13.45: Verkeer richting Hoogeveen rijdt weer

Op de A28 is het verkeer richting Hoogeveen weer op gang gekomen. De trekkers rijden breed over de weg richting de A32, meldt de ANWB. 'Weggebruikers die achter de blokkade stonden, rijden daar nu langzaam achteraan.'

12.25: Boeren blokkeren A28 bij Meppel

Demonstrerende boeren hebben de snelweg A28 bij Meppel geblokkeerd. Bij knooppunt Lankhorst staat het verkeer richting Zwolle helemaal stil, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Weggebruikers die vanuit Groningen en Leeuwarden richting het zuiden willen reizen, krijgen het advies om via de A7 (Heerenveen, Joure en Emmeloord) te rijden.
Ook bij de Tweede Kamer demonstreren boeren. Daar staan ongeveer dertig trekkers en twee koeien.

12.15: Boeren sluiten hardere acties niet uit

De actievoerders werden vanochtend met open armen ontvangen bij de provincie. Een heel ander beeld dan het grote boerenprotest bij het provinciehuis van oktober 2019, toen een trekker een deur van het provinciehuis forceerde.
'We hebben deze actie netjes aangekondigd', reageert woordvoerder Van Marum. Na de actie in 2019 is een andere weg ingeslagen, zegt hij. 'Toen werden we niet op de goede manier ontvangen en hebben we onszelf een weg verschaft. Dat was niet de goede weg. Vervolgens hebben we gezegd: een helft van de deur hebben we zelf open gemaakt, de gedeputeerde nu de andere. We zijn in gesprek en willen dat constructief blijven doen.'
Volgens de actievoerders zijn er wel 'grenzen aan wat we kunnen accepteren aan beleid'. Nieuwe en hardere acties sluit Van Marum dan ook niet uit. 'Dat ligt helemaal aan het kabinet. Als ze doorgaan met deze onzalige plannen kan het weleens heel raar gaan in Nederland.'
Na het ontvangen van de brief nam gedeputeerde Johan Hamster zelf het woord. 'Je ziet de emotie en de onrust en onzekerheid. Dat doet wel wat. Ik heb vooral proberen te vertellen dat er een hoop nog niet zeker is. We willen met de inwoners van de gebieden proberen te kijken wat wel en niet haalbaar is.'
Bekijk hier het aanbieden van de brandbrief en de reactie van gedeputeerde Johan Hamster:
'Uitspraken Rutte zijn een lont in een kruitvat'

12.05: Brandbrief overhandigd aan gedeputeerde

Gedeputeerde Johan Hamster heeft voor het provinciehuis de brandbrief van de boeren in ontvangst genomen. Woordvoerder Eddie van Marum las de brief voor en richt zich daarbij aan de provinciale politiek.
'We doen nogmaals de oproep: neem afstand van dit beleid. We hebben heel veel mooie boeren die natuurinclusief bezig zijn. Maar mensen komen zo financieel in de knel. We willen meewerken, maar dan wel met een beleid dat werkt.'
De boerenactie bij het provinciehuis
De boerenactie bij het provinciehuis © Elwin Baas/RTV Noord

11:50: Rutte: Acties zijn onacceptabel

Premier Rutte heeft tijdens een persconferentie de boerenacties van de laatste dagen veroordeeld.
'Het is niet acceptabel in dit land om gevaarlijke situaties te laten ontstaan of dat bestuurders worden geïntimideerd', zei Rutte. Volgens de premier zijn de stikstofmaatregelen noodzakelijk. Demonstreren tegen de plannen mag wat hem betreft, maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen valt daar niet onder.

11.45: Verklaring Rutte over landelijke protesten

Premier Rutte en Justitieminister Dilan Yesilgöz geven om 11.45 uur op het ministerie van Algemene Zaken een reactie op de boerenprotesten. De verklaring is live te volgen bij de NOS.

11.35: Boeren voeren actie bij provinciehuis

Bij het provinciehuis in Stad staan toeterende boeren te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Volgens een woordvoerder van de boeren is de actie afgestemd met de provincie en de politie. Er is afgesproken dat een beperkte groep van vijf boeren met hun trekkers zich mag verzamelen bij het provinciehuis.
De boeren bieden om 12.00 uur een brandbrief aan met hun zorgen over de stikstofplannen. Dezelfde brandbrief werd gisteren al aangeboden bij de gemeentehuizen van Westerkwartier en Het Hogeland.
Voor de trekken op het Martinikerkhof is een berg zand uitgestort. Daarin staat een bord met de tekst: 'Dit is de enige grond die jullie krijgen van ons'. Een verwijzing naar het plan om boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden uit te kopen.