Jeffrey A. liep weg uit kliniek Nijmegen, kort voordat hij zijn vader in Groningen doodsloeg

De politie doet onderzoek in de Vogelkersstraat in de stadswijk Selwerd
De politie doet onderzoek in de Vogelkersstraat in de stadswijk Selwerd © Van Oost Media
De 40-jarige Jeffrey A. was kort voordat hij vorig jaar in juni zijn vader met een hamer doodsloeg, weggelopen uit een kliniek in Nijmegen. Hij vluchtte naar zijn vader en zus in Groningen. Hij stond naakt en verwilderd aan de deur in de Vogelkersstraat in de stadswijk Selwerd. Hij werd warm onthaald en mocht bij zijn vader verblijven.
Een week voor het fatale incident in de woning van zijn vader werd de man achterdochtig, zei hij dinsdagochtend tegen de rechters. De man dacht dat hij werd achtervolgd. Die waanbeelden had hij ook toen hij in Arnhem woonde.

Eerder veroordeeld

De man is eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor zijn bemoeienissen in een hennepkwekerij. Hij dacht dat mensen uit het criminele circuit hem achtervolgden. Tijdens de zitting komt de man kalm over en hij zegt dat hij begrijpt wat hem wordt gevraagd.

Reclassering ingeschakeld

A. zat eind april vorig jaar enkele weken in een kliniek in Nijmegen. Hij liep weg en belandde bij zijn vader. Twee dagen voor het fatale incident, liep hij ‘s nachts door Groningen en dacht-ie achtervolgd te worden. Hij stal een scooter en werd daarmee op de Hereplein aangehouden. De man zei toen tegen de agenten dat hij last had van een psychose. De man verbleef een nacht op het bureau en werd door zijn vader weer opgehaald. Vanwege de aanhouding werd de reclassering ingeschakeld.

Intakegesprek

Een medewerkster van die instantie belde op de dag van het incident met de verdachte. Er was een intakegesprek geregeld voor een behandeltraject bij de GGZ. De man zei tegen haar dat het niet meer hoefde. Hij had zijn vader omgebracht.
De medewerkster van de reclassering belde direct de hulpdiensten. De agenten troffen vervolgens het lichaam van de vader in zijn woning aan, afgedekt met een dekbed en een kussen onder en op het hoofd. De zoon was op dat moment verdwenen. Hij werd enkele uren later bij een maisveld aangetroffen. De agenten zeiden dat zij hem aanhielden voor ‘poging tot doodslag’. Hierop zei A.: ‘Hoezo, is hij niet dood dan?’

'Vogels zeiden dat hij mij wilde vermoorden'

De verdachte vertelde dat hij die ochtend met zijn vader was mee geweest voor een coronavaccinatie. Daarna hadden ze samen in de tuin een sigaretje gerookt. Zijn vader vroeg zijn zoon de was op te hangen en ging het huis binnen.
Volgens A. vertelden de vogels in de tuin hem dat zijn vader hem wilde vermoorden. Het was hij of zijn vader, zei A. tegen de rechters. Hij schrok hier erg van. Hij hing de was schots en scheef op, pakte een hamer en sloeg zijn vader dood. De man stapte daarna met een euforisch gevoel op de scooter van zijn vader, vertelde hij. Hij was de winnaar, de ‘nieuwe koning van een andere dimensie’.

Strafeis

De man is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Twee deskundigen zijn op de zitting aanwezig om vragen over dit onderzoek te beantwoorden. Dinsdagmiddag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis en reageert de verdediging hierop.