Eis: vijf jaar cel en tbs voor Jeffrey A, die zijn vader doodsloeg met hamer

De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd in juni 2021
De afgezette Vogelkersstraat in Selwerd in juni 2021 © Robert Pastoor/ RTV Noord
Voor het doodslaan van zijn eigen vader met een hamer eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen de 40-jarige Jeffrey A. dinsdag een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. De officier van justitie vindt het aannemelijk dat A. zijn vader sloeg in een opwelling, gevoed door angst, en gaat uit van doodslag.
De man verbleef vorig jaar in juni tijdelijk bij zijn vader in Groningen. Hij was kort daarvoor uit een kliniek in Nijmegen gevlucht. Hij mocht bij zijn vader blijven.

Vogels in de tuin

Tijdens dit verblijf bouwden de waanbeelden opnieuw bij de man op, zei hij tegen de rechter. Hij dacht dat hij werd achtervolgd door mensen uit het criminele milieu. Ook dacht A. dat zijn vader in dat complot werd getrokken. Na een sigaretje in de tuin in de Vogelkersstraat, samen met zijn vader, vertelden volgens A. 'vogels in de tuin' hem dat zijn vader hem wilde doden.
Het was voor A. erop of eronder. Hij pakte een hamer en sloeg van achteren, met meer dan tien slagen, zijn vaders schedel in. Daarna vluchtte A. op de scooter van zijn vader.

Wel enig besef

Volgens deskundigen verkeerde A. op het moment van de aanslag in een psychose. Dit vertroebelde het besef van zijn handelen. Maar niet zozeer dat de man zich daar niet tegen kon verzetten. De officier van justitie volgt de deskundigen in hun advies dat A. op dat moment sterk verminderd toerekeningsvatbaar was.
Volgens de officier van justitie was er sprake van enig besef. Als voorbeeld haalt zij aan dat A. na het doden een dekentje over zijn vader legde en het hoofd op een kussen legde. Dit is volgens haar een uiting van respect voor iemand, die hij liefhad. En niet een 'handdruk na een verloren spel', zoals A. dit later verklaarde.

Wel een conflict

Mogelijk dikt A. ook zijn psychotische klachten aan, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar wil worden verklaard. ‘Het was niet ik, maar mijn andere ik die dit deed’, zei de man tegen de rechters. Hij wil geen celstraf, maar wel een behandeling buiten de kliniek.
Hij schepte volgens de officier van justitie het beeld dat hij geen conflict had met zijn vader. Dit staat volgens de aanklaagster haaks op zijn uitlatingen tijdens de politieverhoren. Toen ergerde de man zich aan de bemoeienissen van zijn vader, die wilde dat zijn zoon zich liet behandelen en zijn medicijnen innam.

Haaks op het verleden

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar A. begin dit jaar is onderzocht, adviseren tbs met voorwaarden: zonder een gedwongen verpleging in een tbs-kliniek. Sinds kort geeft A. aan dat hij volledig wil meewerken aan alle aanwijzingen en voorwaarden.
Dit staat volgens het OM in schril contrast met de eerdere opstelling van A. 'In mei 2021 ontvluchtte hij tot twee keer toe een instelling waar hij op een crisisafdeling verbleef', zei de officier van justitie. Volgens haar kan alleen een gedwongen verpleging de maatschappij beschermen tegen A.'s psychische problemen.

'Volledig ontoerekeningsvatbaar'

De advocaat van A. vindt dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van dit delict. Een gedwongen verpleging is volgens hem een te zwaar middel voor A., die nu trouw zijn medicijnen inneemt en zich zo positief opstelt.
Ook de diefstal van een scooter, twee dagen voor het fatale incident, gebeurde tijdens een psychose en kan A. niet worden aangerekend, vindt de jurist. De officier van justitie is het ook op dat punt niet met de verdediging eens.
De uitspraak is op 12 juli.