Meer dan helft automobilisten rijdt te hard tijdens snelheidsmeting

Dit bord laat zien dat een automobilist te hard rijdt
Dit bord laat zien dat een automobilist te hard rijdt © Jan Been/RTV Noord
Meer dan de helft van automobilisten heeft te hard gereden tijdens de zogeheten lasergunactie van Verkeerswijzer Groningen.
De actie werd van 1 tot en met 15 juni gehouden op verschillende plekken in onze provincie. Het was een ludieke actie van Veilig Verkeerd Nederland, om automobilisten bewuster te maken van hun snelheid. Er werd niet bekeurd. In plaats daarvan kregen bestuurders feedback met een bord.
Meer dan de helft van de bestuurders, 55 procent, reed te hard.
Op 1 juni was de lasergunactie in de Lindsterlaan in Marum, een van de plekken waar vaak te hard zou worden gereden:
'Dit is een goede locatie om een snelheidsmeting te doen'

42 kilometer per uur te hard

In totaal werden er 9170 voertuigen gemeten op snelheid. Daarvan reden er 5076 te hard. De grootste overschrijding werd gemeten bij een automobilist in Feerwerd, die 42 kilometer per uur te hard reed. Hij reed 102 kilometer per uur, waar je 60 kilometer per uur mag.

50 locaties

De actie werd is uitgevoerd op 50 locaties binnen de provincie. Elke dag kwam een andere gemeente aan bod. Eén persoon bediende de lasergun, een tweede noteerde de snelheid en een derde hield een bord omhoog om de automobilist op de snelheid te wijzen.
Deze automobilist rijdt 13 kilometer te hard binnen de bebouwde kom
Deze automobilist rijdt 13 kilometer te hard binnen de bebouwde kom © Jan Been/RTV Noord
De lasergunactie was onderdeel van de landelijke snelheidscampagne, die traditiegetrouw jaarlijks in de maanden mei en juni loopt.