Asielzoekers Ter Apel wachten op stoep op slaapplek, opvang opnieuw overvol

Wachtenden asielzoekers bij het azc in Ter Apel (archief)
Wachtenden asielzoekers bij het azc in Ter Apel (archief) © Tristan Braakman/RTV Noord
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is wederom te weinig plek voor vanavond. Door de komst van meer asielzoekers dan normaal op een maandag, loopt het de dag erop helemaal vast. Er moeten daarom opnieuw extra plekken worden gezocht voor vanavond.
Volgens woordvoerder Jacqueline Engbers was het afgelopen weekend rustig in Ter Apel. 'Maandag was er weer meer instroom dan normaal. Als dat zo is, dan loopt het meteen weer vast', vertelt ze. Gevolg: asielzoekers moeten dinsdagmiddag op de stoep wachten totdat er een opvangplek is gevonden voor de avond.
Op dit moment kunnen zij nergens anders heen. Alle noodopvangen op het COA terrein in Ter Apel zitten op dinsdagmiddag al helemaal vol. Het gaat dan om de nachtopvang en de sporthal. Het is nog onduidelijk waar asielzoekers heen moeten die in de avond aankomen.
In de afgelopen dagen slapen asielzoekers regelmatig in de sporthal bij het azc in Ter Apel
In de afgelopen dagen slapen asielzoekers regelmatig in de sporthal bij het azc in Ter Apel © Een asielzoeker in het azc in Ter Apel
Volgens landelijk woordvoerder Frank Neervoort van het COA is het Rode Kruis niet gevraagd om hulp. 'Alle partijen, inclusief de crisisorganisatie, zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat mensen in Ter Apel vanavond onderdak hebben', vertelt hij.

Al ruim 8 maanden puzzelen om iedereen onderdak te bieden

Sinds oktober vorig jaar is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol, omdat ze niet overgeplaatst kunnen worden naar andere asielzoekerscentra die ook vol zitten. Vooral op maandag en dinsdag, wanneer er meer asielzoekers naar Nederland komen in vergelijking met de rest van de week, is het puzzelen.
Medio mei was er helemaal geen plek meer voor asielzoekers, waardoor zij tijdelijk op een grasveld moesten slapen. Ruim een maand later plaatste het Rode Kruis tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel om vergelijkbare situaties te voorkomen.
Sinds enkele weken is de situatie bestempeld als nationale crisis. De veiligheidsregio's en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD), hebben afgesproken om de aankomende drie maanden extra maatregelen te nemen om de problemen in Ter Apel te verhelpen.
Maandag zei Van der Burg dat hij verwacht dat de problemen na de zomer opgelost zijn: 'Maar ik heb wel geleerd: eerst zien, dan geloven. En eerst beloftes nakomen en dan pas verder kijken', aldus de staatssecretaris.