OM: taakstraf voor Stadjer die door rood reed en scooterrijdster verwondde

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Tegen een 65-jarige man uit de stad Groningen is dinsdag in de rechtbank van Assen een taakstraf van negentig uur en een half jaar voorwaardelijke rijontzegging geëist.
De man veroorzaakte op 14 juni vorig jaar kort voor negen uur in de ochtend op de kruising van de Groningerstraat met de Europaweg-Noord in Assen een ongeval met voor een jonge scooterrijdster (19) zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Door rood licht

De man was onderwijzer van beroep en reed die dag vanuit Groningen op weg naar zijn werk. Hij moest bij de kruising op de Europaweg-Noord voor de verkeerslichten wachten. Hij dacht dat het sein voor hem op 'groen' stond en trok toen op. Hij zag daarbij een scooterrijdster over het hoofd.
Het meisje op de scooter had wél groen licht gekregen. Zij reed al op de kruising. Een botsing met de auto van de Groninger was het gevolg. Ze kwam met een smak op het asfalt terecht en hield aan het ongeval een hersenschudding, wonden aan het gezicht en enkelletsel over.
Vanwege het letsel kon ze wekenlang niet lopen of werken. Om het ongeluk geestelijk te verwerken volgt ze een speciale therapie.

Onvoorzichtig rijgedrag

De officier verwijt de man aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. 'Hij stond stil en toch trok hij in een overzichtelijke situatie door rood', stelde ze. Volgens de man had hij groen licht gezien. Maar dat bleek niet waar te zijn. Nietsvermoedend wilde hij zijn weg vervolgen, tot de bewuste klap volgde. Meerdere getuigen zagen het ongeluk voor hun ogen gebeuren en belden de hulpdiensten.
Het geeft mij ergens rust dat ik je toch zo zie zitten
Verdachte tegen het slachtoffer

'Ik vreesde het ergste'

Op zitting bood hij geëmotioneerd zijn excuses aan. 'Het geeft mij ergens rust dat ik je toch zo zie zitten', zei het tegen het slachtoffer. 'Ik heb me zorgen gemaakt. Ik vreesde het ergste.'
'Uiteraard wilde u zelf ook niet dat dit gebeurde', zei de officier tegen de man, die verder geen strafblad heeft. Zij week met haar strafeis af van de richtlijnen die gelden voor soortgelijke feiten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.