Ophokplicht voor deel Gronings pluimvee opgeheven: 'Maar risico is nog niet geweken'

Kippen die binnen zitten door de ophokplicht
Kippen die binnen zitten door de ophokplicht © Steven Radersma/RTV Noord
De ophokplicht voor Nederlandse pluimveebedrijven is per direct opgeheven in zeven gebieden. Het gaat om regio's die grenzen aan Duitsland en om een aantal gebieden die grenzen aan België.
Voor de provincie Groningen betekent het dat pluimvee in de gemeenten Veendam, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde weer naar buiten mag. Voor de rest van de provincie geldt dat nog niet.
'Dat heeft te maken met de extra risico's in het waddengebied', weet Carla van der Spek, zelf pluimveehouder in Houwerzijl en lid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord.

Risico genoeg gedaald

Het risico op een vogelgriepbesmetting is op de aan Duitsland grenzende plekken volgens deskundigen in de afgelopen drie weken genoeg gedaald, waardoor minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten de al maanden durende ophokplicht op te heffen.

'Perspectief bieden'

Hoewel er de afgelopen weken nog steeds besmettingen plaatsvonden in Nederland, wil Staghouwer (ChristenUnie) de pluimveehouders 'perspectief bieden', zo laat hij dinsdag in een brief aan de Kamer weten.
Daarbij zegt hij onder andere dierenwelzijnsaspecten, de financiële schade voor de bedrijven en de maatschappelijke wens om een sector in Nederland te hebben, 'waar kippen gedurende in elk geval een bepaalde periode buiten kunnen scharrelen', in zijn beslissing te hebben meegewogen.
De risico's op vogelgriep zijn nog niet héél klein
Carla van der Spek - pluimveehouder
'We zijn', zegt Van der Spek, 'in ieder geval blij dat ze in gedeeltes van onze provincie weer naar buiten mogen. Vooral in de gebieden tegen de Duitse grens aan, omdat Duitse hennen alweer wekenlang naar buiten mogen.'
Van der Spek weet echter dat de risico's op vogelgriep nog niet tot het verleden behoren. 'Die zijn zeker nog niet heel klein', zegt ze. 'Het blijft ongrijpbaar. Maar of je de risico's verkleint door je hennen binnen te houden, is weer een ander verhaal. Dit is in ieder geval een stap.'

Nog een paar weken rustig

Van der Spek verwacht dat het nog een paar weken duurt voordat in de hele provincie Groningen de kippen weer naar buiten mogen. 'Als het de komende drie, vier weken rustig blijft, dan zal de rest van de regio's volgen, hoewel ik betwijfel of ze het hele gebied in één keer vrij zullen geven.'
Die ophokplicht geldt sinds 26 oktober 2021.