Binnenkort opgravingen bij klooster Ter Apel na ontdekkingen met grondradar

Josha van der Velden scande afgelopen maart de grond rondom het klooster in Ter Apel
Josha van der Velden scande afgelopen maart de grond rondom het klooster in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De schop gaat in de grond rondom het klooster in Ter Apel. Een grondradaronderzoek van afgelopen maart heeft 'interessante plekken opgeleverd', zegt Margriet van Klinken van Museum Klooster Ter Apel.
Op meerdere plekken rondom het klooster zijn verstoringen in de grond waargenomen, die kunnen duiden op funderingen, bebouwingen of iets anders wat eeuwen geleden door mensen is aangelegd.'
'Op vele locaties op het terrein zijn sporen van menselijke activiteit gevonden, die tot dusverre onbekend waren', stelt van Klinken.

Financiële bijdrage

Door een bijdrage van 50.000 euro van het Hessenfonds, een fonds dat culturele activiteiten in Ter Apel, Sellingen en Vlagtwedde ondersteund, kan er binnenkort verder onderzoek plaatsvinden door de grond te verwijderen. Wat er precies in de grond ligt is namelijk onduidelijk. Dat kon men op de grondradar niet zien.

Een keuken, school of oude boerderij?

Mogelijk gaat het om bijgebouwen die vroeger rondom het 15e-eeuwse kruisherenklooster stonden, dat nu dienst doet als museum. Een eerder onderzoek toonde al aan dat het klooster in Ter Apel vroeger veel groter was, waarna de onderzoekers het vervolgens hebben nagebouwd in de virtuele wereld.
Ook zijn er aanwijzingen dat er vroeger nog meer gebouwen stonden, zoals een oude boerderij, een keuken, een school en zelfs een (nog niet ontdekt) kerkhof.

Bodem in kaart gebracht met grondradar

Afgelopen maart werd er onderzoek gedaan met een grondradar rondom het klooster. Een quad met daarachter een apparaat bracht de hele bodem in kaart. Toen ontdekte archeoloog Joscha van der Velden al oneffenheden in de grond. 'Het zouden oude funderingen, een kelder of opgevulde grachten kunnen zijn. Om het zeker te weten is verder onderzoek nodig', zei hij toen.
Josha ziet op het scherm dat er in de grond 'iets' zit
Josha ziet op het scherm dat er in de grond 'iets' zit © Martijn Klungel/RTV Noord
Op welke datum de schop de grond in gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Van Klinken stelt dat dit zo snel als mogelijk gaat gebeuren.