Bedrijf in Grootegast gaat met revolutionaire techniek rubber recyclen

Rubber banden
Rubber banden © FPS/Jos Schuurman
In Grootegast komt een bedrijf dat een revolutionaire techniek heeft ontwikkeld om rubber te recyclen. Het bedrijf, dat New Born Rubber heet, gaat onder hoge druk autobanden en binnenbanden van fietsen omzetten in herbruikbaar materiaal.
Om het procedé verder te ontwikkelen investeert Europa 1,1 miljoen euro in het bedrijf en stelt de provincie bijna tweeëneenhalve ton beschikbaar.

'Geweldig nieuws'

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is enthousiast: ‘Gebruikt rubber kon tot nu toe niet worden teruggewonnen tot een opnieuw te gebruiken gebruiken product, maar met deze revolutionaire vinding kan dat wel. Dat is geweldig nieuws, omdat we met een enorme hoeveelheid rubberafval in onze maag zitten waarvan we eigenlijk niet weten wat we ermee aan moeten. Nu verbranden we het of we maken er korrels van voor op kunstgras voetbalvelden, dat hoeft straks dus niet meer.’
De technologie is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Rubberen korrels van gemalen autobanden
Rubberen korrels van gemalen autobanden © Jan Been/RTV Noord

Nieuw en elastisch rubber

New Born Rubber maakt straks een nieuw en elastisch rubber dat op industriële schaal kan worden omgezet tot grondstoffen en nieuwe producten. Het bedrijf en de provincie verwachten dat er veel nieuwe banen gaan ontstaan en dat het een grote bijdrage levert aan de oplossing van een groot milieuprobleem.