Duitsers proberen gasboringen in Noordzee te stoppen: ‘Het heeft geen zin om hier te boren’

Een boorplatform voor de kust van een Waddeneiland
Een boorplatform voor de kust van een Waddeneiland © ANP
Het was eigenlijk niet de bedoeling dat het Nederlands-Duitse gasveld in de Noordzee weer in gebruik zou worden genomen. Maar door de Russische inval in Oekraïne heeft de Duitse overheid besloten haar deel van het gasveld, dat vlak bij Schiermonnikoog en Borkum ligt, in te zetten. Er is een petitie in Duitsland gestart om de boringen te stoppen.
Initiatiefnemer van de petitie is Bürgerinitiative Saubere Luft Ostfriesland, een burgerinitiatief tegen gaswinning in de Noordzee.
‘We vinden het belangrijk om mensen te vertellen over het boren in een werelderfgoed-gebied. We moedigen mensen aan om anders te stemmen bij de verkiezingen’, vertelt Bernd Meyerer van het bestuur van Saubere Luft. Het initiatief heeft aandacht gekregen bij de Deutscher Naturschutztag in Hannover, het grootste Duitse natuurbeschermingscongres waar allerlei onderwerpen omtrent het milieu worden besproken.
Met het initiatief zetten de Duitsers serieuze stappen om de gasboringen in de Noordzee tegen te gaan.

Vervuiling, lawaai en aardbevingen

De grootste angsten onder het Duitse volk zijn volgens Meyerer de lokale vervuiling van het water en het lawaai van boringen. Maar ook maken ze zich zorgen over de aardbevingen die hiervan kunnen komen: ‘Op Borkum voelen ze aardbevingen door de gaswinning. De mensen daar zijn van plan om in beroep te gaan tegen de boringen.’ De Duitsers hebben de laatste jaren de aardbevingen in Groningen gevolgd en zijn op de hoogte van de overlast die ervan komt.

‘Het heeft geen zin om hier te boren’

Volgens Meyerer heeft het geen zin om in de Noordzee te boren. ‘Ze kunnen pas in 2024 gas leveren en het duurt altijd langer dan gepland’, zegt Meyerer. Hij verwijst hier naar het bedrijf ONE-Dyas B.V., een Nederlands bedrijf dat gas wil winnen uit de Noordzee, in samenwerking met Duitsland.
Voor Duitsland betekent dit dat het én te laat is én relatief weinig gas oplevert
Bernd Meyerer, Bürgerinitiative Saubere Luft Ostfriesland
‘Eind 2024 is te laat om te voldoen aan de huidige vraag naar gas in Duitsland’, vertelt Meyerer. Hij doelt op de toegenomen vraag naar gas door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast zal Duitsland het gas delen met Nederland. ‘Voor Duitsland betekent dit dat het én te laat is én relatief weinig gas oplevert.’ Ook is hij het niet eens met het idee dat achter het project zit. 'Het is oneerlijk dat als Groningen geen gas meer levert, wij in Duitsland aan die vraag moeten voldoen, terwijl hier toch veel overlast van komt.'

Een gedeelde zorg

‘De petitie geeft ons het idee dat onze zorgen worden gedeeld in Duitsland’, vertelt Frank Petersen van de Waddenvereniging in Nederland. Volgens hem is het maar de vraag of er tegenwoordig nog geboord moet worden in de Noordzee. ‘De locatie waar dit bedrijf een boorplatform wil plaatsen, ligt heel dicht bij een oesterrif, de Borkumse Stenen.’ Volgens Petersen is het rif met de oesters ‘heel belangrijk voor zeedieren, zoals kleine visjes en garnalen die tussen de schelpen leven.’
Het is de wereld op zijn kop
Frank Petersen, de Waddenvereninging
Ook is Petersen niet blij met de keuzes van ONE-Dyas: ‘Het bedrijf zegt dat ze CO2-neutraal willen boren. Hiervoor zouden ze een windpark gebruiken dat naast het gasveld zit. Maar zo kaapt het bedrijf schone energie om fossiele brandstoffen op de markt te houden. Het is de wereld op zijn kop.’

Meerdere zeedieren tot last

Zowel Petersen als Meyerer gelooft dat gasbedrijven geen toekomst moeten hebben in de Noordzee. ‘Door de vele verstoringen in de Noordzee kan de visstand in de Waddenzee achteruit gaan. Dit terwijl die al veel te lijden heeft van klimaatverandering’, vertelt Petersen.
Ook Meyerer maakt zich zorgen over de invloed van het boorplatform. ‘Bruinvissen houden niet van het lawaai dat van het boren komt, voor hen is het een groot probleem.’ De kleine walvissoort, die voornamelijk rondzwemt in de Noordzee, Waddenzee en in de Oosterschelde, kan door herrie in het water dusdanig in de war raken dat hij zijn voedsel of partner niet meer kan vinden. Hierdoor ontstaat het gevaar dat de walvissoort ook een bedreigde status krijgt.
Een bruinvis in het water
Een bruinvis in het water © ANP

De petitie

Of de petitie iets zal uitmaken, is de grote vraag. Volgens Petersen is het ‘een goed moment om er iets van te zeggen’. Dit komt doordat het bedrijf dat het gas wil winnen, ONE-Dyas B.V., nog niet alle toestemmingen heeft gekregen. Voor Meyerer is het een duidelijk verhaal. ‘We moeten investeren in hernieuwbare energie, niet in aardgas.’