Oplossing voor 200 wachtende asielzoekers in Ter Apel: opvang in Zuidbroek, Stadskanaal en Utrecht

Eén van de bussen die asielzoekers naar een crisisopvang brengt
Eén van de bussen die asielzoekers naar een crisisopvang brengt © Martijn Klungel/RTV Noord
De ongeveer tweehonderd asielzoekers die dinsdag urenlang hebben gewacht op een opvangplek in Ter Apel, krijgen in de avond onderdak in Zuidbroek, Stadskanaal en Utrecht.
Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagavond bekend gemaakt.
Dinsdagavond zitten honderden asielzoekers in de brandende zon rondom het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. Sommigen wachten al de hele dag. 'Ik heb maandag- en zondagnacht in het IND kantoor geslapen en het COA heeft ons beloofd dat we vanavond onderdak krijgen in Ter Apel', vertelt een asielzoekers die tegen het hek van de COA-opvang zit.

Opnieuw met de handen in het haar

De asielzoeker, die niet bij naam genoemd wil worden, weet rond een uur of acht nog niet of hij die opvang daadwerkelijk krijgt bij het COA. De opvangorganisatie zit opnieuw met het handen in het haar. Ze hebben gewoon geen opvangplekken meer.
Zo'n tweehonderd asielzoekers wachten dinsdag op een plek
Zo'n tweehonderd asielzoekers wachten dinsdag op een plek © Martijn Klungel/RTV Noord
Onder de ongeveer tweehonderd wachtende asielzoekers zijn ook veel kinderen, die in de vroege dinsdagavond nog niet weten waar ze naar toe gaan. Ze spelen wat of proberen een praatje aan te gaan met vrijwilligers van het Rode Kruis die rondlopen met grote kartonnen dozen.

Rode Kruis deelt voedsel en water uit

Omdat de asielzoekers al urenlang aan het wachten zijn, heeft het COA de hulp van noodhulporganisatie Rode Kruis ingeroepen om eten en drinken uit de delen. De toegesnelde vrijwilligers proberen iedereen krokketen, patat, salades en water te geven.
Het voedsel dat het Rode Kruis uitdeelt
Het voedsel dat het Rode Kruis uitdeelt © Martijn Klungel/RTV Noord
Na een uur of acht komt al toeterend, een grote touringcar het terrein op rijden; het terrein dat vol staat met asielzoekers. De asielzoekers springen aan de kant en weten dat ze vervoerd gaan worden naar hun slaapplek voor de avond. De locaties in Zuidbroek in Stadskanaal worden alleen ingezet om de nacht door te brengen.

Woensdag terug naar Ter Apel

De volgende dag gaan de asielzoekers weer naar Ter Apel. Waar ze morgenavond gaan slapen? Dat weten zij en het COA nu ook nog niet.