Stemverheffingen en hoofdschuddende Pekelders tijdens ‘bruggenavond’: ‘Sodemieter op!’

Pekelders waren niet blij gestemd met de uitleg
Pekelders waren niet blij gestemd met de uitleg © Marco Grimmon/RTV Noord
‘Ik woon in Utrecht en ben helemaal naar Pekela toe gekomen voor dit mooie project’. Slechter had de projectleider zijn presentatie voor een kleine honderd geïrriteerde Pekelders niet kunnen beginnen.
De emoties waren overduidelijk aanwezig tijdens een informatieavond over de bruggenellende in Pekela. Pekelders vrezen het verdwijnen van 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep.

Ontvlambare avond

De bruggen zijn in de jaren tachtig gelijktijdig geplaatst, maar dus ook allemaal tegelijkertijd afgeschreven. Geld om alle bruggen te onderhouden of vervangen, is er niet.
Die boodschap mocht de projectleider dinsdag toelichten. Een ondankbare taak. Immers, het is niet zijn keuze om zoveel bruggen weg te halen, maar die van de gemeenteraad.
Dat maakte dinsdagavond even niks uit. Pekelders moesten hun emoties kwijt. Zij vrezen voor hun veiligheid als al het verkeer straks over slechts dertien bruggen moet, vrezen een verslechterde bereikbaarheid van Pekela en alle andere mogelijke gevolgen van dit besluit.
Pekelders willen hun bruggen houden

Wel of geen vaarroute

Dat de doorsnee Pekelder zich niet kan vinden in het genomen besluit, bleek vorige week al. Toen stonden honderden Pekelders voor het gemeentehuis te demonstreren.
Zij voelen zich ongehoord. Dat komt omdat een meerderheid van politiek Pekela kiest voor het bevaarbaar houden van het Pekelderdiep. Daar zijn duurdere bruggen voor nodig, waardoor er slechts budget is voor dertien stuks.
Tegenstanders denken daar heel anders over. Hun gedachte: het kan niet zo zijn dat de politiek kiest voor de pleziervaart, in plaats voor haar eigen inwoners. Zij zien liever dat het Pekelderdiep dan gesloten wordt voor de doorvaart. Dan kunnen er vaste, goedkopere en dus meer bruggen in.

‘Er ligt niks vast’

De projectleider en de gemeente roepen inwoners op om ‘zoveel mogelijk mee te denken’. Volgens de projectleider ‘ligt er nog helemaal niks vast’, maar daar hebben de Pekelders geen vertrouwen in.
Ondanks de weerstand houden de coalitiepartijen van politiek Pekela namelijk vast aan hun besluit. Dat weten de aanwezigen maar al te goed. De oproep om mee te denken, wordt daarom beantwoord met een: ‘Sodemieter op’.

Nog twee avonden

Woensdagavond gaan de projectleider en raadsleden op bezoek in Oude Pekela, donderdagavond in Boven Pekela. Daar staan hen ongetwijfeld weer verhitte avonden te wachten.