Kerkhof Wittewierum wordt hersteld: 'Ommetje wordt veelvuldig gebruikt'

Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en de gemeente Groningen starten begin juli met werkzaamheden om het zogeheten Dorpsommetje van Wittewierum in ere te herstellen.
Dit ommetje leidt bezoekers over het kerkhof rondom de kerk van Wittewierum. De gemeente heeft eerder gezorgd voor de begaanbaarheid van de paden buiten het kerkhof, door bomen te snoeien en paden aan te vullen met nieuwe schelpen.
Werkzaamheden aan hek en graven
Vanaf juli worden werkzaamheden uitgevoerd aan het gietijzeren toegangshek bij de ingang, waarvan de verf afbladdert en sommige delen van het hek roesten. Ook komt er een nieuw informatiebord, dat bezoekers van het kerkhof informeert over de geschiedenis van de plek. Daarnaast worden er 27 graven hersteld. Het oudste graf op het kerkhof dateert van 1669. Veel graven verkeren in slechte staat of zijn onder het maaiveld verdwenen.
Wens van dorpsbewoners
Meerdere dorpsbewoners lieten volgens de stichting en gemeente weten dat er behoefte was aan het herstel van het Dorpsommetje van Wittewierum. 'Het ommetje was in de loop der jaren verwaarloosd geraakt, maar werd nog steeds veelvuldig gebruikt door dorpelingen en toeristen. De gemeente wilde de herstelwerkzaamheden graag steunen', aldus Rebecca Compaan van de SOGK.

Klooster Bloemhof
Een deel van het ommetje loopt over het kerkhof rond de kerk van Wittewierum, waar in 1213 klooster Bloemhof werd gesticht. Nu staat er alleen nog de kerk met omringend kerkhof en de pastorie, die in privébezit is. Het kerkhof is in bezit van de SOGK.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen en worden gefinancierd uit bijdragen van het Dinamo Fonds, Stichting Fonds Eemsmond, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en gemeente Groningen.