Minister dringt aan op extra antennemast voor beter mobiel bereik in Termunten

De nieuwe mast
De nieuwe mast © Martin Drent/RTV Noord
Minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat vindt dat een nieuwe antennemast dichter bij Termunten moet komen, om de mobiele netwerkdekking te verbeteren. De gemeente Eemsdelta wilde dat tot nu toe niet, omdat ze niet te veel antennemasten in de omgeving wil.
Het slechte mobiele bereik speelt al jaren in Termunten en omgeving. Het gebied heeft last van zogeheten 'witte vlekken': plekken waar je nauwelijks kunt bellen of internetten met je mobiel. Er zijn te weinig antennes voor een dekkend netwerk.

Nieuwe mast

Onlangs is er een nieuwe mast geplaatst bij Baamsum, waar T-Mobile apparatuur in heeft geplaatst. Van deze provider is het bereik verbeterd. VodafoneZiggo gaat ook apparatuur in de mast plaatsen, waardoor het bereik moet verbeteren.
KPN wil niet gebruikmaken van de mast, omdat er geen overeenstemming met verhuurder Rodin kan worden bereikt. Ook staat de mast niet op de ideale plek voor KPN.

Horizonvervuiling

KPN zegt het probleem op te willen lossen door zelf een nieuwe mast te plaatsen in of bij Termunten, maar dat wil de gemeente Eemsdelta dus eigenlijk niet. De gemeente wil het aantal antennemasten beperken, om horizonvervuiling te voorkomen.
Volgens de minister is horizonvervuiling in de vorm van een antennemast 'soms noodzakelijk om het bereik te verbeteren'. Dat laat ze dinsdagavond weten als reactie op Kamervragen die de Tweede Kamerfractie van het CDA eind mei had gesteld.

In gesprek

Door de verschillende opvattingen over antennemasten kampen klanten van KPN dus nog steeds met problemen. Volgens de minister zijn KPN en de gemeente Eemsdelta met elkaar in gesprek om te kijken naar een geschikte locatie voor een nieuwe mast.