Uitslag poll: warmrode stenen op de Grote Markt hebben de voorkeur

De vier nieuwe proefvakken op de Grote Markt
De vier nieuwe proefvakken op de Grote Markt © RTV Noord\Robert Pastoor
De Grote Markt moet warmrode stenen krijgen, tenminste als het ligt aan de deelnemers van de poll die RTV Noord dinsdag hield. Deze is 1717 keer ingevuld.
De deelnemers konden kiezen uit de kleuren overwegend geel met grijs, overwegend grijs met geel, donkerrood en warmrood. Uit de poll bleek dat de warmrode stenen met 37 procent een krappe meerderheid hebben, want ook overwegend geel met grijs bleek een populaire kleur: 35 procent. De warmrode variant had 39 stemmen meer.
Vijftien en een half procent vond de donkerrode stenen het best bij de Grote Markt passen. De minst populaire optie, met twaalf en half procent van de stemmen, zijn de overwegend grijs met gele stenen.

Gemeente nog zoekende

De gemeente is nog zoekende naar de nieuwe stenen voor op de Grote Markt. Er lagen al drie proefvakken op de Grote Markt, maar daar is nog geen beslissing uit gekomen. Op maandag zijn daar nog eens vier proefvakken bijgekomen. Over deze vier vroeg concerndirecteur Bert Popken op Twitter welke er zou moeten komen.

Windroos

Op Twitter en Facebook werd ook veelvuldig gereageerd. De rode kleuren krijgen ook daar de meeste stemmen. Harry Perton schrijft op Twitter: 'De klinkers van rechtsonder vind ik door de rode kleur het meest Gronings aandoen.' En Peter Michiel Schaap is ook van mening dat het hart van de Stad rood moet zijn.
Er lijken ook zorgen te leven op Twitter, namelijk over de windroos die nu te zien is op de Grote Markt. Twitteraars zijn bang dat die verdwijnt, maar dat is niet het geval, aldus GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis. Hij vroeg zich op zijn beurt af welke stenen het best zouden zijn tegen de opwarming.

Moeten er wel nieuwe stenen komen?

Mirjam Aalfs, bouwkundige bij het Groninger Landschap, gooide het over een andere boeg: 'Waarom zou je historische bestrating vervangen? Wat doet dit met de monumentale uitstraling van de Grote Markt?'
Op Facebook zijn veel mensen het daar mee eens. 'Niet alles hoeft modern', 'Laten wat het is, het geld voor belangrijke zaken gebruiken' en 'Laat de oude stenen die karakter geven aan onze Grote Markt alsjeblieft terugkomen.'
Vooral de redenering dat de nieuwe stenen geld kosten, in een tijd waarin veel wordt bezuinigd, komt vaak terug op Facebook. 'Geldverspilling' en 'Het geld kan beter besteed worden in deze tijd'.

Gras, asfalt en zand

Tot slot nog een aantal ideeën die wel erg afwijken van het idee van de gemeente. Zo wil iemand op Facebook graag gras op de Grote Markt in plaats van steen. 'En dan koeien erop.' Een andere reageerder ziet liever asfalt en een derde wil graag zand, want dat 'wordt ook niet glad'.
De eerste werkzaamheden aan de Grote Markt zullen in september beginnen en die zullen doorlopen tot begin 2024. Welke stenen het daadwerkelijk gaan worden, is nog even afwachten.