600 elektrische deelfietsen naar Stad: 'Vergroot vrijheid in mobiliteit voor iedereen'

Een e-bike van GO Sharing
Een e-bike van GO Sharing © ANP
Vanaf september dit jaar zijn er 400 elektrische deelfietsen te huur op verschillende plekken in de gemeente Groningen. Twee maanden later komen daar nog eens 200 deelfietsen bij.
De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt. Wethouder Philip Broeksma (Verkeer en Vervoer) heeft twee vergunningen verleend aan Bolt en GO Sharing. Zij mogen beide de helft van de fietsen plaatsen. GO Sharing is bekend in Groningen: eerder verhuurde dat bedrijf deelscooters in Stad.

Schoner vervoer

De gemeente wil met de deelfietsen meer schoner vervoer aanbieden in Stad. ‘Een deelfiets zorgt ervoor dat iedereen altijd en overal kan beschikken over een fiets. Een deelfiets vergroot de vrijheid in mobiliteit voor iedereen en draagt bij aan de overgang naar vervoer dat minder ruimte inneemt en schoon is’, laat de gemeente weten.
Ook hoopt de gemeente dat mensen de deelfiets gaan gebruiken als alternatief voor de auto. Die reden werd eerder ook aangevoerd bij het verlenen van vergunningen voor het verhuren van deelscooters.

Bolt en GO

Er waren drie gegadigden om de deelfietsen te verhuren: behalve Bolt en GO deed ook Bird Roses een poging. Bolt wordt door de gemeente geprezen om haar prijzen: de aanbieder biedt ‘verreweg het laagste basistarief’, stelt de gemeente. Beide aanbieders houden ook ‘extra rekening met inwoners met een kleine portemonnee’.

Overlast

De gemeente heeft de aanbieders gevraagd hoe die de overlast in de openbare ruimte willen tegengaan. Het is een veelgehoorde klacht over deelscooters: die staan soms midden op het voetpad tot ergernis van wandelaars.
‘Bolt en GO Sharing ontwikkelen een QR-code die zowel gebruikers als niet-gebruikers kunnen scannen om een melding over een voertuig door te geven aan de aanbieders. Ook bezitten de fietsen van beide aanbieders een omvalsensor’, laat de gemeente weten.

Foto maken

Daarnaast moeten mensen die de fietsen gebruiken verplicht een foto maken nadat ze hun fiets ergens parkeren. ‘Door middel van kunstmatige intelligentie zal de klant gedwongen worden om de fiets juist te parkeren en de fiets correct op de foto te zetten’, zegt de gemeente verder.