LTO Noord-voorman ziet de wanhoop, maar roept boeren op tot kalmte

De boerenactie bij het provinciehuis
De boerenactie bij het provinciehuis © Elwin Baas/RTV Noord
LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins vreest dat door snelwegblokkades de steun voor boeren afneemt. De actie waarbij boeren bij het huis van de minister voor een dreigende situatie zorgden, noemt Bruins 'uitermate dom'. 'Dat moet snel stoppen.'
'Wat op een aantal plekken is gebeurd, kan echt niet', zegt Bruins tegenover RTV Drenthe. 'Het helpt ons als boeren ook niet verder, het is uitermate dom dat dat gebeurt', aldus de voorman van de noordelijke afdeling van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Hij reageert op gewelddadigheden bij stikstofprotesten van dinsdagavond in andere delen van het land.

Onverstandig

'Het geeft wel aan dat er enorm veel frustratie en wanhoop is in de sector. Daarmee praat ik het niet goed: wat die mensen doen is zeer onverstandig. Dat moeten zij niet doen', zegt Bruins. Volgens hem wordt die oproep gedeeld door boeren onderling. 'Ik zie in app-groepen rondgaan: 'we snappen frustratie en boosheid, maar doe dit niet'.'

Grenzen overschreden

Tegenstanders van het stikstofbeleid braken dinsdagavond door een afzetting van de politie bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Ze duwden een politieauto opzij, zodat trekkers de straat in konden rijden. De minister was niet thuis, haar familie wel. Het is de tweede dag op rij dat boeren betoogden tegen het stikstofbeleid bij het huis van de minister. Agenten konden niet direct ingrijpen, omdat zij eerst voor hun eigen veiligheid moesten zorgen.
Volgens de politie zijn bij de actie 'duidelijk grenzen overschreden'. 'Een politieauto is vernield en er is een giertank geleegd. De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners', laat de politie op Twitter weten.
Ook in het Gelderse Stroe werd een politieauto aangevallen, op de A1 werd eerder al een stoomstootwapen gebruikt door agenten toen banden van politievoertuigen werden lek gestoken.

Noordelijke protesten

Zo gewelddadig als in andere delen van het land, is het in Groningen en Drenthe nog niet gegaan. Trekkers blokkeerden afgelopen dagen snelwegen, ook dinsdagavond. Daarnaast zijn er op verschillende plekken brandjes gesticht. Bruins twijfelt aan het nut van zulke acties.
'Ik zie dat tot dinsdag de goodwill hartstikke goed was, iedereen snapte waarom boeren boos zijn', zegt de melkveehouder uit Dwingeloo. 'Bij de voetbalverenging in het dorp of bij de TT hoor je van de mensen om je heen dat ze de boeren begrijpen. Maar ik denk wel dat begrip verdwijnt als je drie of vier uur met de kinderen stilstaat op de snelweg.'

Provincie

Wel wil hij dat boeren blijven uitdragen dat ze de ingeslagen stikstofkoers waardeloos vinden en dat het beleid van tafel moet. 'Wij als LTO hebben onze pijlen juist gericht op provinciebesturen en gemeente. Je ziet dat zij zich keren tegen het beleid. Dat helpt wat ons betreft meer dan vier uur stil gaan staan op de snelweg. Als de partijen die het moeten uitvoeren zeggen: 'wij gaan het gewoon niet doen', is er een probleem in Den Haag. Weerstand moet van onderaf komen.'

Rekening houden

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers woensdag goed voorbereid op pad te gaan en rekening te houden met mogelijke boerenprotesten. Omdat een warme dag is voorspeld, is het advies voldoende koud water mee te nemen. Ook wordt automobilisten aangeraden hun snelheid aan te passen vanwege mogelijk langzaam rijdende tractoren.