Bewoners flat Hoogezand zitten zonder verwarming: 'Dit duurt al bijna zes weken'

Flat aan het Heaveapad in Hoogezand
Flat aan het Heaveapad in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord
Bewoners van een flat aan het Heveapad in Hoogezand zitten sinds 20 mei zonder verwarming. Er zijn problemen met de centrale ketel in het complex, maar de precieze oorzaak blijkt lastig te achterhalen.
Christa Sturing is een van de bewoners van het pand. Ze is de situatie helemaal zat. Ondanks het redelijke weer van de laatste weken heeft ze ook wel koude dagen meegemaakt.
'In het begin was het iets van vijftien graden buiten, dus toen was het echt wel koud. Nu valt het mee, maar ik vind het niet kunnen. Dit duurt al bijna zes weken', zegt Sturing.
Wat Sturing vooral frustreert is de communicatie. Ze vindt dat de verhuurder de bewoners totaal niet op de hoogte houdt over de stand van zaken.
'Ik heb gelijk een gesprek met de verhuurder gehad over het probleem. Die zou de andere bewoners in het pand inlichten, maar dat gebeurt dan pas na twee weken. Je zit dan gewoon in de kou te wachten op een update', zegt Sturing.

Elektrische kachel

Sturing huurt de woning bij Heimstaden. Die heeft de bewoners een elektrische kachel aangeboden, maar er zijn volgens haar maar weinig mensen die daar gebruik van maken. 'Die dingen slurpen energie, terwijl ze maar een klein stukje van de woning verwarmen. Bovendien is er niks afgesproken over de energierekening', zegt Sturing.
Bewoners Lukas Tuntelder en Christa Sturing in gesprek over de problemen met de centrale ketel
Bewoners Lukas Tuntelder en Christa Sturing in gesprek over de problemen met de centrale ketel © Jeroen Willems/RTV Noord

'Ik ben echt gefrustreerd'

Bovenbuurman Lukas Tuntelder gaat binnenkort verhuizen. Hij heeft geen goed woord over voor de gang van zaken in de flat. 'We betalen een flink bedrag aan servicekosten, maar er wordt bijna niks gedaan aan onderhoud. Ik ben echt gefrustreerd', zegt Tuntelder.
Sturing valt hem bij. 'De ketels hadden in augustus al gecontroleerd moeten worden maar dat is toen niet gebeurd. Ze zeggen wegens corona, maar dat vind ik een slecht excuus. Als het toen gewoon was gecontroleerd was er nu niks aan de hand', zegt Sturing.

Lekkage?

Heimstaden verhuurt een derde van de appartementen in het complex. De rest van de woningen zijn van de bewoners zelf of van een andere verhuurder.
'Het hoofdprobleem is terugkerend drukverlies. Dat verschijnsel wordt normaal gesproken veroorzaakt door lekkage. Er is de afgelopen weken uitvoerig onderzoek gedaan, maar er zijn geen lekkages geconstateerd in het systeem. Er lijkt een ander probleem in een woning te spelen, waarvan de locatie inmiddels met een zeer hoge waarschijnlijkheid is achterhaald', zegt een woordvoerder van Heimstaden.

'Dit kan nog wel eens lang gaan duren'

Heimstaden zegt zelf geen onderhoud en reparaties uit te kunnen voeren omdat de centrale ketel valt onder de vereniging van eigenaren (VVE), maar hoopt dat het euvel snel is opgelost.
Woensdag wordt er door een reparateur aan de ketel gewerkt. Toch heeft Christa Sturing er weinig vertrouwen in dat haar verwarming het op korte termijn weer doet. 'Ik ben bang dat ze alleen wat onderdelen van de ketel vervangen, maar dat ze het systeem zelf niet gaan repareren. Dit kan nog wel eens heel lang gaan duren', zegt Sturing.